Conducerile judeţene ale UDMR şi PNL au suprins pe toată lumea anunţând ieri decizia de susținere reciprocă a proiectelor administrative în Consiliul Județean, Consiliul Local al Municipiului Satu Mare, Primăria Satu Mare, respectiv în consiliile locale și primăriile din județ. Având în vedere că municipiul nostru este a doua localitate ca mărime din judeţul Satu Mare, va fi interesant de văzut cum va funcţiona această susţinere reciprocă dintre UDMR şi PNL la nivelul Careiului.

kovacs ciuta

UDMR şi PNL au bătut palma la nivel judeţean. Senatorul Pataki Csaba va fi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, iar cele două funcţii de vicepreşedinţi vor reveni liberalilor Ioan Rus şi Alexandru Panea. De asemenea, PNL va primi o funcţia de viceprimar la nivelul municipiului Satu Mare.
Prin acest protocol, PSD şi ALDE au fost scoase din jocul politic. La nivelul PSD Satu Mare au apărut deja primele reacţii. Primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balogh, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare, a cerut ieri seară demisia preşedintelui Octavian Petric. La un moment dat, conducerea UDMR Satu Mare ar fi fost dispusă să acorde social-democraţilor un post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, iar celălalt liberalilor. L-au tot aşteptat pe deputatul Octavian Petric să vină la negocieri. În schimb, se spune că acesta ar umblat cu cioara vopsită, negociind o alianţă PSD, PNL şi chiar ALDE, împotriva UDMR. În acest context, nici nu e de mirare că UDMR a preferat să încheie un protocol de colaborare cu PNL. Probabil că la respingerea PSD a contribuit din plin şi campania urâtă, cu tentă naţionalistă, dusă de fostul primar Dorel Coica împotriva actualului primar al municipiului Satu Mare, deputatul Kereskenyi Gabor. În concluzie, posibilul joc dublu al deputatului Petric şi campania murdară a fostului primar Coica au provocat ruperea relaţiilor dintre PSD şi UDMR. Acest lucru a compromis definitiv şi încercările social-democraţilor de a obţine postul de viceprimar al Careiului. La ALDE deocamdată e linişte şi pace, însă nu este exclus să apară tensiuni şi în cadrul acestui partid.
Interesant va fi de văzut cum va funcţiona protocolul dintre UDMR şi PNL la nivelul municipiului Carei. E greu de crezut că primarul Eugen Kovacs şi liderul liberalilor careieni, Ilie Ciută, vor îngropa securea războiului şi se vor pupa în văzul tuturor careienilor. Cu cei doi la cârma UDMR şi PNL Carei aceste lucru este imposibil. Având în vedere că a câştigat alegerile cu un scor zdrobitor, victorie care i-a întârit şi mai mult poziţia în cadrul formaţiunii politice, e foarte puţin probabil că UDMR se va lepăda de Eugen Kovacs. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre Ilie Ciută, care a ajuns izolat nu numai pe scena politică careiană, ci şi în interiorul PNL Satu Mare. Este la mintea cocoşului că funcţia de preşedinte de filială a lui Ilie Ciută, la care acesta ţine cu dinţii, este atât de insignifiantă când vine vorba de o colaborare atât de importantă la nivel judeţean. Până şi funcţia de consilier local se poate pierde uşor prin retragerea sprijinului politic. În mod cert, situaţia din cadrul PNL Carei se va tranşa după constituirile Consiliului Judeţean şi a Consiliilor Locale din judeţul Satu Mare. Iar modul în care se va tranşa este destul de previzibil. Mai ales că locuitorii municipiului Carei au demonstrat la alegerile de acum două săptămâni că vor dezvoltare paşnică, nu atacuri şi scandaluri. Mai există şi varianta ca protocolul dintre UDMR şi PNL să funcţioneze în tot judeţul, mai puţin la Carei, însă este destul de puţin probabilă.
Szasz Lorand