Interviu cu Rodica Maxi, candidat al PSD la Consiliul Judeţean Satu Mare

rodica maxi
Reporter: – Vă rog să vă faceţi o scurtă prezentare.
Rodica Maxi: – Sunt Rodica Maxi, m-am născut în comuna Andrid şi locuiesc în Carei din anul 1984. Am absolvit Politehnica, specializarea Automatizări Industriale. De la absolvirea facultăţii am fost angajata Fabricii de Cânepă, unde am ocupat diverse funcţii, de la primitor- distribuitor, operator calculatoare, şef de birou, mecanic şef, iar în ultimii zece ani am fost directorul fabricii. În aceasta perioadă am absolvit şi Universitatea Spiru Haret cu specializarea Management. Sunt înscrisă la două mastere, dar încă nu le-am absolvit din diferite motive. Momentan, muncesc împreună cu familia mea la o afacere care ţine, bineînţeles, de cânepă.
Reporter: – Când aţi intrat în politică şi care au fost motivele care v-au determinat?
Rodica Maxi: – Am intrat în politică în anul 1997, la recomandarea domnului Lucian Dejeu, care era directorul Fabricii de Cânepă la acea vreme. Nucleul organizaţiei era format din colegi de-ai noştri. Mi-a propus să înfiinţăm o organizaţie de femei şi am fost aleasă preşedinta acestei organizaţii, funcţie pe care o deţin şi în prezent. La început nu am realizat ce înseamnă politica. Dar, treptat, mi-am dat seama cât de important este să aparţii unei grupări politice care te reprezintă. Da, eu sunt convinsă că am convingerile unui adevărat social-democrat. La nivel judeţean, sunt vicepreşedinte la al treilea mandat şi reprezint zona Careiului.
Reporter: – Este greu, ca femeie, să te afirmi în politică?
Rodica Maxi: – Nu este uşor. Drumul parcurs de o femeie este mult mai greu şi mult mai lung. O femeie trebuie să muncească de două ori mai mult, trebuie să fie foarte hotărâtă şi, de cele mai multe ori, curajoasă.
Reporter: – Aţi lua-o de la capăt încă odată?
Rodica Maxi: – Aş lua-o, dar aş fi mai hotărâtă şi aş schimba câte ceva pe parcurs.
Reporter: – Ce activitate aţi avut în acest mandat în cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare?
Rodica Maxi: – Este primul mandat pe care l-am avut în Consiliul Judeţean. Am făcut parte din două comisii: Comisia de Muncă şi Protecţie Socială –unde am fost şi preşedinte, respectiv Comisia de Agricultură şi Protecţia Mediului. M-am familiarizat şi am înţeles în timp problemele specifice tuturor categoriilor ce aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Judeţul Satu Mare are un număr destul de mare de beneficiari asistaţi social din toate categoriile. Un procent semnificativ se găsesc şi în oraşul nostru, prin casele de tip familial pentru copiii abandonaţi, Căminul de bătrâni şi centrele de îngrijire a persoanelor cu handicap. Consider că am avut un rol hotărâtor în a ridica nivelul de trai al tuturor acestor categorii prin iniţiativa, ce îmi aparţine, de a ridica nivelul sumei de bani/zi/beneficiar. Sunt convinsă că toate aşteptările vizavi de consilierii judeţeni sunt de a atrage fonduri către localităţile din care provin. Este adevarăt şi eu îmi doresc foarte tare ca zona pe care o reprezint să se dezvolte, să aducem investitori, care să creeze locuri de muncă pentru tineri. Din acest punct de vedere, eu cred că mi-am făcut datoria. Mi-am adus contribuţia la faptul că societatea WOCO a investit în Carei, a cumpărat teren şi a creat locuri de muncă pe locul fostei fabrici de cânepă. De ce au plecat din oraş şi de ce nu am reuşit să-i ţinem în Carei nu mai ştiu a cui vină este. Întotdeauna am susţinut proiectele atât pe infrastructură cât şi cele culturale, sociale şi educaţionale care au vizat zona pe care o reprezint.
Reporter: – De ce este important ca locuitorii din zona Careiului să fie reprezentaţi în Consiliul Judeţean?
Rodica Maxi: – Consiliul Judeţean este format din consilieri din diverse partide politice. Dar, când este vorba despre zona noastră, a Careiului, trebuie să facem front comun cu toţii, pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru diverse proiecte, ca să susţinem activităţile din diverse domenii, cum ar fi cele culturale, sportive etc…
Reporter: – Cum poate să-i ajute un consilier judeţean?
Rodica Maxi: – Din păcate, atât locuitorii din Carei cât şi cei din jurul Careiului se confruntă cu diverse probleme din lipsă de informaţie. Mai mult, se lovesc de birocraţia diverselor instituţii şi, mai ales, a unor funcţionari care nu-şi înţeleg foarte bine obligaţiile. Acest lucru îl constat foarte des, oamenii apelează la mine pentru a-i îndruma, a-i informa cui să se adreseze cu diversele lor probleme. Pentru noi aceste probleme par minore, dar pentru ei sunt vitale. De aceea, este foarte important, consider eu, ca fiecare zonă să aibă reprezentanţii ei în Consiliul Judeţean.
Reporter: – Cum s-a desfăşurat campania electorală a PSD în zona Careiului?
Rodica Maxi: – PSD este, în general, un partid paşnic, care îşi vede de treabă şi nu atacă pe nimeni. Nu ne plac conflictele. Adevărul este că am fost provocaţi în repetate rânduri. Rezultatul o să-l vedem duminică, după cum o să vedem şi ce le place alegătorilor: liniştea sau conflictul?
Reporter: – La ce rezultate vă aşteptaţi la alegerile din 5 iunie?
Rodica Maxi: – La primar cred că votul este etnic. Pe plan local, fiecare partid îşi face stategia proprie. Ne dorim cât mai mulţi consilieri locali, iar pentru viceprimar, PSD a cerut public acestă funcţie, având în vedere că în mandatul trecut românii nu au avut reprezentant în conducerea oraşului. Miza este la Consiliul Judeţean, unde rămâne de văzut cine va face majoritate şi cine va fi preşedintele Consilului Judeţean. Noi, ca şi partid politic, ne străduim să facem cât mai mulţi consilieri judeţeni.
Reporter: – Cum staţi cu eforturile de revitalizare a culturii cânepii?
Rodica Maxi: – Efortul de a revitaliza cultura cânepii începe să dea roade. Este al patrulea an consecutiv când semănăm sămânţă de cânepă pentru multiplicare. Clienţii noştri la început au fost doar externi, dar în acest moment putem spune că avem numeroşi clienţi producători din ţară, atât pentru cultura de fibră cât şi de ulei. Mi-am adus contribuţia şi la modificarea legii pentru a cultiva cânepa, care este considerată (şi în acest moment, prin catalogul din care face parte ca substanţă psihotropă) un drog. Din vară ne vom extinde activitatea şi vom procesa cânepa.
Reporter: – De ce este importantă această cultură pentru România?
Rodica Maxi: – Cânepa este considerată o plantă strategică prin utilitatea ei. Imaginaţivă că, la această oră, în lume se produc aproximativ 25.000 de produse din cânepă. Prin cultivarea ei, s-ar obţine cele mai bune rotaţii ale culturilor în agricultură, s-ar obţine foarte multe locuri de muncă în industria textilă, iar uleiul de cânepa este foarte căutat.
Reporter: – Un mesaj pentru alegătorii careieni…
Rodica Maxi – Mesajul meu pentru cetăţenii acestui frumos oraş este să se prezinte duminică la vot, să voteze echipa PSD atât la Consiliul Local cât şi la Consilul Judeţean şi, bineînţeles, să voteze candidatul nostru la Primăria Carei. Să votaţi nu numai cu sufletul, ci şi cu mintea. Echipa PSD este cea mai bună!
A consemnat Szasz Lorand