În ultima lor şedinţă ordinară din acest an, consilierii locali au aprobat documentaţia tehnică pentru izolarea celor patru blocuri turn din municipiul Carei. Dacă proiectul va obţine finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, cele patru blocuri vor fi reabilitate termic. Locatarii vor trebui să contribuie cu 25% din valoarea lucrărilor de construcţii-montaj. Banii vor fi avansaţi de Primăria Carei, urmând ca locatarii să-i restituie în decurs de cinci ani. O familie va avea de plătit în jur de 50 de lei lunar.

consiliu1

Consilierii locali au aprobat documentaţia tehnică pentru blocul turn din Piaţa Avram Iancu nr.1, care are 44 de apartamente. Lucrările presupun: anveloparea blocului, izolarea termică şi hidrofugă a planşeului terasă, respectiv lucrări conexe: reparaţii faţadă, lucrări de montare/demontare cabluri aparente şi console de aer condiţionat. Valoarea lucrărilor de construcţii montaj este de 398.049 lei.
A fost aprobată şi documentaţia tehnică pentru blocul turn de pe Bulevardul 25 Octombrie nr.19. Lucrările cuprind: anveloparea blocului, izolarea termică şi hidrofugă a planşeului terasă, schimbarea tâmplăriei exterioare în casa scării şi uscătoare, respectiv lucrări conexe: reparaţii faţadă, lucrări de montare/demontare cabluri aparente şi console de aer condiţionat. Valoarea lucrărilor de construcţii montaj este de 424.607 lei.
În cazul blocului turn situat pe Bulevardul 25 Octombrie nr.27, lucrările cuprind: anveloparea blocului, izolarea termică şi hidrofugă a planşeului terasă, schimbarea liftului, schimbarea tâmplăriei exterioare în casa scării şi uscătoare, respectiv lucrări conexe: reparaţii faţadă, lucrări de montare/demontare cabluri aparente şi console de aer condiţionat. Valoarea lucrărilor de construcţii montaj este de 430.068 lei.
De asemenea, în cazul blocului turn situat pe Bulevardul 25 Octombrie nr.39, lucrările cuprind: anveloparea blocului, izolarea termică şi hidrofugă a planşeului terasă, schimbarea liftului, schimbarea tâmplăriei exterioare în casa scării şi uscătoare, respectiv lucrări conexe: reparaţii faţadă, lucrări de montare/demontare cabluri aparente şi console de aer condiţionat. Valoarea lucrărilor de construcţii montaj este de 451.098 lei.

sedinta
Primarul Eugen Kovacs a arătat că, prin aceste proiecte, administraţia locală vrea să ajute locuitorii celor patru blocuri turn, pentru reabilitarea lor termică este mult mai dificilă şi mai costisitoare decât a blocurilor cu ptru etaje. Numai ridicarea schelelor presupune cheltuieli extrem de mari. Locuitorii vor trebui să plătească 25% din cheltuieli. Suma va fi avansată de Primăria Carei, urmând să fie recuperată de la locatari în decurs de cinci ani. Potrivit primarului Kovacs, costul pe apartament ar varia între 680 şi 1.000 de euro, cost care va scădea în urma licitaţiei.

consiliu2
Consilierul Ilie Ciută a dat exemplul blocului turn de pe Bulevardul 25 Octombrie nr.39, arătând că locatarii vor avea de plătit în jur de 3.000 de lei, susţind că este o sumă foarte mare. Consilierul Vasile Tempfli i-a răspuns, arătând că, în decurs de şase ani, perioada în care trebuie să returneze banii Primăriei Carei, fiecare familie ar avea de plătit 50 de lei pe lună.

carmen egli
Şeful Biroului de proiecte din cadrul Primăriei Carei, Carmen Egli, a dat exemplul blocului situat în Piaţa Piaţa Avram Iancu nr.1, unde asociaţia de locatari a strâns în cont suma de 100.000 de lei de pe urma chiriei percepute pe seama antenelor GSM. În acest caz, locatarii vor avea de achitat doar o mică diferenţă de circa 30.000 lei.
Toate cele patru proiecte au obţinut aprobarea Consiliului Local. Mai trebuie doar ca proiectele să fie depuse şi să primească finanţare prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.