Interviu cu fondatorul Ansamblului Ceatăra şi directorul Centrului Cultural Carei, Adrian Paşca
Reporter: – Când ai intrat în contact cu muzica populară, în special cu cea codrenească?
Adrian Paşca: – Am intrat în contact cu muzica de la vârsta foarte fragedă, 4 sau 5 anişori, când am avut norocul să “prind” joc la ţară. Am copilărit în vacanţe la Poiana Horea în munţii Apuseni, unde mă băgam sub scena unde cântau muzicanţii şi savuram acea muzică cântată tare la taragoate şi tobă. În clasa I m-am înscris la vioară şi de aici am învăţat muzica codrenească, de la fostul meu profesor Dumitru Iederan.
Reporter: – Când te-ai decis să înfiinţezi Ansamblul Ceatăra? Cine au fost primii membri ai ansamblului?
Adrian Paşca: – Ansamblul Ceatara a fost înfiinţat în anul 2001, fiind format din dansatorii de la acea vreme şi taraful alcătuit din fraţii mei Vlad şi Bogdan, alături de care cântam la acel moment.
Reporter: – Cum s-a dezvoltat Ansamblul Ceatăra de-a lungul timpului? Câţi membri are în prezent?
Adrian Paşca: – Ansamblul Ceatăra s-a dezvoltat şi a crescut de la an la an. Am participat cu dansatorii, soliştii şi taraful la foarte multe spectacole şi concursuri în ţară şi în străinătate. Momentan, ansamblul Ceatăra este alcătuit din peste 50 de copii şi adolescenţi.
Reporter: – Care au fost cele mai importante concursuri şi festivaluri la care ai fost invitat în ultimii ani? La ce alte evenimente prestigioase ai participat?
Adrian Paşca: – Printre concursurile şi festivalurile la care am participat în ultimii ani aş enumera festivalul de la Tăşnad, festivalul de la Ardud, iar cel mai recent este un festival din Polonia, unde am obtinut locul I, anul trecut în vară.
Reporter: – Taraful Ceatăra a avut numeroase apariţii la televiziunile centrale. Cum aţi ajuns să fiţi atât de cunoscuţi în lumea televiziunii?
Adrian Paşca: – Aşa este, taraful Ceatăra a apărut cel mai des la televiziunile naţionale, deoarece cu taraful am participat la cele mai importante festivaluri din ţară, cum ar fi: festivalul de la Mamaia, festivalul de la Cicărlău, festivalul de la Jidvei, festivalul Maria Tănase de la Craiova, festivalul Maria Lătăreţu de la Târgu Jiu, festivaluri la care am câştigat premii importante.
Reporter: – Ce planuri de viitor ai cu Taraful Ceatăra?
Adrian Paşca: – Planurile de viitor sunt de a participa la cât mai multe spectacole şi concursuri, iar dacă se poate acele concursuri să fie în străinătate, deoarece la concursurile din ţară am participat. Anul acesta dorim sa organizăm un spectacol aniversar “Ceatăra 15 ani”.
Reporter: – Când şi în ce împrejurări ai început să lucrezi la Casa de Cultură Carei?
Adrian Paşca: – La Casa de Cultură Carei am ajuns în anul 1997. Fiind şomer în acea perioada, mi s-a oferit să fiu colaborator în primul rând, ca mai apoi, în urma eliberării unui post, să fiu angajat al acestei instituţii de cultură.
Reporter: – E greu să ocupi funcţia de director al Centrului Cultural?
Adrian Paşca: – Funcţia de director presupune nişte sarcini destul de importante, implicând în acelaşi timp şi o răspundere destul de mare, răspundere care îmi ia din timpul pe care l-aş putea aloca pentru partea de repetiţii a ansamblului Ceatăra, dar mă străduiesc să-i fac faţă.
Reporter: – Ce planuri de viitor ai în privinţa activităţii de la Centrul Cultural?
Adrian Paşca: – Planurile Centrului Cultural sunt, în primul rând, de a putea să redeschidem activitatea în Teatru şi de a oferi careienilor spectacole şi evenimente culturale cât mai de calitate.
Reporter: – Ce satisfacţii personale ai obţinut în activitatea ta din ultimii zece ani?
Adrian Paşca – La aceasta întrebare aş putea să vă spun doar atât: meseria mea este pasiunea mea, asa că tot ceea ce fac este o satisfacţie personală continuă.
Reporter: – Un scurt mesaj către careieni dacă ai…
Adrian Paşca: – Mesajul meu pentru careieni este că-i aşteptăm cu mult drag la toate acţiunile culturale pe care le organizăm.
Reporter: – Portalul Opinie de Carei îţi mulţumeşte pentru interviu şi îţi urează mult succes în continuare.
A consemnat Szasz Lorand