Candidaţii de la viitoarele alegeri locale au început să-şi pregătească campania electorală. Se lucrează la strategii, programe şi discursuri, însă nu sunt neglijate nici informaţiile considerate compromiţătoare la adresa contracandidaţilor. Se anunţă un adevărat circ, care nu va folosi nimănui.

opinie

Adevăraţii experţi ai acestui gen de campanie sunt liberalii. Dacă judecăm după atitudinea co-preşedintelui Ilie Ciută, care şi-a anunţat deja intenţia de a candida la funcţia de primar al Careiului, şi după modul în care soţia sa, distinsa jurnalistă Daniela Ciută, atacă pe blogul familial conducerea administraţiei locale, am putea spune că liberalii au furat deja startul campaniei electorale. Şi asta e doar începutul. Vor urma alte şi alte atacuri la fel de dure, dacă nu chiar dezlănţuite. Nu de alta, dar liberalii sunt convinşi că în acest an au marea şansă de a pune mâna pe funcţia de primar.
La UDMR e relativă linişte. Actualul primar Eugen Kovacs şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un nou mandat, cu condiţia ca această canddatură să primească girul UDMR. Probabil că primarul Kovacs va marşa mai puţin pe atacuri la adresa contracandidaţilor. Pentru el suficient să le prezinte careienilor rezultatele din cele două mandate, insistând asupra continuităţii. La fel ca şi în trecut, campania UDMR va pune accent pe apelul la unitate al maghiarilor din Carei. Însă Eugen Kovacs nu trebuie să neglijeze nici românii din Carei. De asemenea, primarul Kovacs trebuie să se pregătească la atacuri, care vor merge de la firmele falimentate până la pretinse ilegalităţi în administraţie. Actualul primar va trebui să răspundă atacurilor violente, însă va conta foarte mult modul în care o va face. Probabil că şi-a pregătit şi el muniţie suficientă pentru campanie.
Social-democraţii vor intra şi ei în competiţie, marşând pentru voturile românilor din municipiu. Cel mai probabil actualul preşedinte Ionuţ Oneţ va fi candidatul PSD la Primăria Carei. Din cauza resentimentelor legate de spargerea USL, în mod sigur va fi atacat de liberali. În mod cert îl vor ataca, reproşându-i că nu a făcut prea multe pentru satul Ianculeşti, lucru total neadevărat. Ionuţ Oneţ le-ar putea replica liberalilor că nici ei nu au făcut mai multe, înafară de faptul că au băgat zâzanie între urmaşii lui Avram Iancu. La fel ca şi ceilalţi contracandidaţi, Ionuţ Oneţ ar putea contraataca, reproşându-le liberalilor activitatea de Gică Contra din Consiliul Local şi lipsa contribuţiei la dezvoltarea Careiului.
Este greu de prezis ce atitudine vor avea în campania electorală cei de la ALDE, al căror candidat va fi preşedintele organizaţiei locale, Pinter Jozsef. Deşi au început să-l atace la rubiricile de comentarii ale blogului de partid, liderii liberalilor careieni nu au curajul să-l atace făţiş. Nu de alta, dar până de curând au fost colegi de partid. este clar pentru toată lumea că cei de la ALDE deţin o mulţime de informaţii despre familia Ciută, dar şi despre trecutul socrilor lui Ilie Ciută. Se bârfeşte că ar fi vorba de informaţii care l-ar pune într-o lumină foarte proastă pe co-preşedintele PNL Carei. Se pare că şi alţi candidaţi deţin respectivele informaţii stânjenitoare de colaborare.
Nu se ştie dacă PMP va avea candidat la Primăria Carei, însă în mod cert va avea listă de candidaţi la Consiliul Local. Pobabil că şi PMP se va concentra în campanie asupra liberalilor, care au rămas extrem de izolaţi pe plan politic în municipiul Carei. Mai ales că FDG a anunţat zilele trecute că nici nu poate fi vorba de vreo alianţă cu liberalii, în pofida presiunilor de la nivel judeţean, mergând în continuare pe listele UDMR.
În concluzie, nu prea se anunţă o campanie electorală bazată pe programe şi idei. Agresivitatea liberailor îi va determina pe ceilalţi candidaţi să răspundă atacurilor. Va ieşi un adevărat bâlci. Singurii care vor avea de pierdut vor fi careienii, care vor fi privaţi de dreptul de a afla programul concret al candidaţilor pentru a putea decide în cunoştinţă de cauză pe cine merită să pună ştampila.

Szasz Lorand