Mai mulţi careieni au fost contactaţi în primele zile ale acestui an de diverşi escroci care au încercat să-i uşureze de diverse sume de bani, folosind deja celebra metodă “Accidentul”. În ultimele 30 de zile, la Poliţia Municipiului Carei au fost înregistrate două asemenea plângeri. Din păcate, o vârstnică a fost convinsă de escroci să le vireze câteva mii de lei. Poliţia atrage atenţia careienilor să fie sceptici faţă de astfel de telefoane şi să verifice imediat dacă respectiva rudă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, contactând-o telefonic.
În ultimele zile, câţiva careieni au fost contactaţi telefonic de persoane necunoscute, care le-au solicitat diverse sume de bani pentru a le rezolva eliberarea rudelor din arest, rude despre care susţineau că ar fi comis diverse accidente cu victime. “Miercuri, tatăl meu a fost sunat pe fix de o persoană necunoscută, care susţinea că este avocat. Aceasta i-a cerut să-i trimită suma de 2.000 de euro pentru a o scăpa pe fiica sa, care a omorât pe cineva într-un accident rutier. Tatăl meu i-a spus că fiica sa nu avea cum să lovească pe nimeni cu maşina întrucât a lăsat-o parcată în curte. Aşa-zisul avocat a închis imediat telefonul” , ne-a declarat un angajat al Primăriei Carei.
În ultima perioadă, încercările de înşelăciune prin “metoda accidentul” au înregistrat o creştere în întreaga ţară, tot mai multe persoane sesizând Poliţia despre faptul că au fost sunate şi li s-au relatat diferite scenarii: un aparţinător al familiei (soţ/soţie/copil) a produs un grav accident de circulaţie soldat cu morţi şi răniţi, acesta este arestat, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească diverse sume de bani; sau pentru a nu i se întocmi dosar penal trebuie să plătească victimelor pe loc o anumită sumă de bani.
Interesant este faptul că escrocii deţineau destul de multe informaţii despre familiile victimelor pe care au încercat să le înşele. Nu este exclus ca aceştia să fi avut complici în Carei, complici care le-au furnizat informaţiile necesare. Potrivit poliţiştilor careieni, în ultima lună au fost înregistrate două reclamaţii de acest gen. O vârstnică a căzut în plasa escrocilor, virându-le escrocilor câteva mii de lei. A doua persoană a sesizat că ceva nu este în regulă şi s-a adresat imediat Poliţiei, evitând astfel ţeapa.
Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să fie vigilenţi în astfel de cazuri de înşelăciune. “Pentru a împiedica “documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Primul sfat al poliţiştilor, pentru a evita o astfel de înşelăciune, este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată”, recomandă Poliţia Română.