După cum era de aşteptat, vestea apariţiei portalului Opinie de Carei a ajuns să fie tratată şi la rubrica de comentarii a aşa-zisei prese locale careiene. Deocamdată, doar la comentarii. Cel care a început să mă jignească într-un mod grosolan este nimeni altul decât omul de casă la familiei Ciută, numitul Horia Mărieş, stabilit la Bucureşti.

opinie

“Am transcris întreaga aiureală schizofrenică, pentru ca să știe lumea de ea”, spune distinsul domn Horia Mărieş, după ce a reprodus în întregime articolul “Cum s-a născut Opinie de Carei”. Nu vreau să plictisesc lumea cu întregul text scris de acest bucureştean, care nu mă cunoaşte, poate nici măcar nu m-a văzut o singură dată în lunga sa viaţă. Comentariile sale succesive abundă de expresii de genul “înapoiat de toate felurile”, ” nagyon élvezi a pasi a sok es jó tyutyikát”, “insipidul individ “, “sclav pe plantațiille din mlaștinile lui govorică ce făr’ de frică”, “un excrement ca tine”, ” lepră bețivă josnică și ordinară”, “lăbar gádzsó jegos și notoriu”, “neamule de rahat de cal” şi altele de genul acesta. Eu înţeleg libertatea de opinie a distinsului domn Horia Mărieş, dar folosirea acestor cuvinte îl descalifică, în primul rând ca intelectual, iar în al doilea rând ca om. Până şi Vadim Tudor ar păli de invidie dacă ar mai avea ocazia să lectureze aceste comentarii.
Distinsul Horia Mărieş, ajuns la vârsta la care alţii îşi îngrijesc nepoţii, nu numai că mă înjură ca la uşa cortului, dar mă mai şi ameninţă într-un mod ordinar. “Îţi promit că dacă te prind cândva la înghesuială, pe lângă că-ți rup toți dinții și ambele picioare te mai bag și….”, “Achtung, figyelem, atenție mare băiețică, să nu sari cumva peste cal. Ai tendințe de astea, total neinspirate. Dacă o să mai sari, o să ți-o iei rău de tot”, sună ameninţările pensionarului Horia Mărieş. Proabil că distinul domn Mărieş a uitat că ameninţarea este pedepsită de Codul Penal aflat în vigoare. O să-i amintească oamenii legii foarte curând.
Au mai sărit şi alţii cu comentarii la fel de măgulitoare ca şi ale lui Horia Mărieş. După stilul greoi în care sunt scrise, aş putea băga mâna în foc că o parte din ele aparţin Danielei Ciută. E o suspiciune rezonabilă, ca să folosim un termen la modă. Sunt semnate de “Nicu”, “Cornel”, “Coriolan”, “Vasile”, “EdyG.”, “Zoli”, doar câţiva din comentatorii “intelectuali şi normali” ai aşa-zisei prese locale careiene.
Pe acastă cale, îl anunţ pe distinsul domn Horia Mărieş că va primi în perioada imediat următoare o citaţie din partea Judecătoriei Carei. Îl voi da în judecată pentru că a sărit deja peste doi cai, nu doar peste unul. Timp de aproape un an, l-am tot lăsat să mă ameninţe şi să mă jignească, crezând că trece printr-o perioadă mai grea şi poate îşi va reveni. Din păcate, nu poate să îşi revină şi să comenteze ca un intelectual sau măcar ca şi un om normal. Nu m-am gândit la daunele pe care le voi solicita, dar vor fi de ordinul zecilor de mii de lei.
Oricum, domnul Horia Mărieş va avea şi alte drumuri pe la Judecătoria Carei. Culmea tupeului e că acest pensionar, care jigneşte şi calomniază precum respiră, l-a dat în judecată pe jurnalistul Megyeri Tamas Robert, cerându-i 10.000 de lei pe motiv că i-ar fi prejudiciat imaginea.
De asemenea, pe această cale atrag atenţia redacţiei Buletin de Carei, dar şi consacratei jurnaliste Daniela Ciută, că poartă responsabilitatea juridică asupra comentariilor a căror publicare o permit. Înţeleg libertatea de exprimare, însă calomniile şi injuriile n-au absolut nimic de-a face cu ea. Cine are urechi să audă!