Rubricile de comentarii din presa online au fost create pentru a da posibilitatea cititorilor să-şi exprime opinia vizavi de cele scrise în articolele postate. Din păcate, rubricile de comentarii nu mai sunt folosite demult în scopul în care au fost create. Însă au devenit instrumentele prin intermediul cărora tot felul de maniaci complexaţi au început să-şi frâu liber frustrărilor. De cele mai multe ori într-un limbaj care ar face să pălească până şi cel mai nesimţit birjar.

penita
Acest lucru l-am constatat şi în presa locală. De cele mai multe ori, comentariile pline de jigniri şi injurii, nu mai au nicio legătură cu subiectul articolului. Asta pentru că e extrem de uşor să împrăştii cu mizerii în cineva sub masca anonimatului. Ajunge să scrii câteva litere ca nickname, o adresă de email fictivă şi comentariul apare fără nicio problemă. Unii mai moderează totuşi comentariile. Adică le blochează pe cele care nu le convin, chiar dacă sunt scrise într-un limbaj elevat, în schimb le publică pe cele în care persoanele pe care nu le agreează sunt înjurate ca la uşa cortului.
Însă cel mai deplasat gest este acela când chiar autorul articolului ajunge să posteze comentarii jignitoare şi injurioase. Autorul se simte astfel protejat, căci nu îi pot fi imputate pe cale legală decât cele scrise în articol. Oricând, jurnalistul respectiv poate susţine sus şi tare că nu are nimic în comun cu acuzaţiile deplasate şi injuriile apărute la rubrica de comentarii. Un gest de laşitate, practicat prea des în aşa-zisa presă locală online de Carei.
Însă cei mai simpatici sunt cei care îşi asumă faptul că sunt autorii comentariilor. Majoritatea lor sunt oameni foarte normali, care îşi asumă responsabilitatea pentru cele scrise. Însă am întâlnit şi câteva exemplare rare, care calomniază şi înjură mai des decât respiră. Culmea e că atunci când li se reproşează acest lucru sar ca arşi şi dau drumul altor calomnii şi înjurături.
Din aceste cauze, rubricile de comentarii au devenit adevărate haznale, în care tot felul de ciudaţi sau chiar descreieraţi îşi revarsă frustrările. Unii cititori civilizaţi mai parcurg aceste comentarii, încercând să se amuze. Majoritatea lor renunţă, fiind cuprinşi rapid de un puternic sentiment de scârbă. Şi le dau perfectă dreptate!

Szasz Lorand