FOTO. Elevi ai Liceului Teoretic Carei au încheiat „Săptămâna Verde” în parcul Şomoş

După o multitudine de activități derulate toată săptămâna, elevii Liceului Teoretic Carei din clasele a IX-a D, E, F și a X-a D, însoțiți de diriginții lor: prof. Kovacs Stefania, Mențiu Gabriela, Donca Annamaria și Kiss Ildi-Eva, au încheiat „Săptămâna Verde”- ediția 2024 prin activități outdoor desfășurate în Parcul de agrement „Şomoș” al orașului nostru.
Activităţile outdoor sunt activităţile care se desfăşoară în afara sălii de clasă, de obicei în aer liber şi care implică cel mai adesea contactul cu natura, mişcarea fizică, eficientizează dezvoltarea competenţelor dobândite în instituţiile formale cu dezvoltarea competenţelor în contexte non-formale şi informale şi dezvoltă competenţe cheie şi specifice, necesare omului în întreaga viaţă.
Elevii au făcut cunoștință cu proiectul de amenajare a parcului pe 4,6 hectare, prin care „Groapa Șomoș” – o zonă degradată s-a transformat într-o oază verde de mare valoare ecologică, au observat ecosistemul din lacul de agrement, au admirat insula de iriși înfloriți, rondourile de plante aromatice, au făcut exerciții fizice și de fitness în locurile special amenajate, au folosit tiroliana, au identificat speciile de arbori, arbuști și plante aflate în parc, pâlcurile de arbori iubitori de apă, au ascultat melodiile difuzate de carillonul de clopote și s-au relaxat în zona de picnic.
Ministerul Educaţiei din România încurajează şi promovează programe şi proiecte educaţionale care includ programele educative „Săptămâna Altfel” şi „Săptămâna Verde”, care sunt incluse în timpul alocat studiului în şcoală al elevilor, au scopul de a oferi elevilor oportunităţi educaţionale şi experienţe practice care completează învăţarea realizată în instituţiile şcolare. „Săptămâna Altfel” încurajează explorarea şi diversificarea experienţelor educaţionale, în timp ce „Săptămâna Verde” pune accent pe educaţia ecologică şi conştientizarea responsabilităţilor faţă de mediu.
Scopul programului își propune completarea experiențelor de învățare ale elevilor prin activități ce pun accent pe componenta referitoare la protecția mediului înconjurător, dezvoltare durabilă, schimbări climatice, iar obiectivul general al programului este acela de a dezvolta o atitudine civic-morală a elevilor față de protectia mediului înconjurător, de a facilita înțelegerea conceptelor de schimbări climatice și dezvoltare durabilă și sustenabilă.
Prof. Menţiu Gabriela