FOTO. Moment dedicat Unirii Principatelor Române la Liceul Teoretic Carei

Liceul Teoretic trece azi cu brio testul patriotismului, al respectului pentru înaintași și al însușirii temeinice a marii lecții de istorie despre Unire și unitate românească.
Elevi ai claselor gimnaziale și liceale au participat la momentul aniversar al Micii Uniri desfășurat în Sala festivă a liceului într-un cadru intim, dar și solemn totodată, în care timp de 30 minute au respirat același aer impregnat de sentimentul apartenenței la un popor cu rădăcini adânci, semeț și statornic, au dovedit că sunt ramuri trainice ale acestor rădăcini și că sentimentul de patriotism și de dragoste de patrie este adânc inoculat în tinerele lor inimi.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, un simbol și un însemn național al României, după care doamna profesoară Monica Mădăras a susținut o alocuțiune despre însemnătatea acestei zile, primită cu mare interes de elevii din sală.
Invitatul evenimentului a fost domnul Bogdan Georgescu, reprezentant al Casei de Cultură din Carei, care a oferit celor prezenți o succintă trecere în revistă a personalităților care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române, primită, de asemenea, cu entuziasm de către participanți. Au răsunat nume precum Alexandru Ioan Cuza, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri și multe altele, simboluri trainice, devenite în timp modele de conduită și acțiune, ale acestui popor.
Momentul artistic a fost susținut de o parte a corului gimnazial al liceului, coordonat de prof. Lorincz Szilveszter, care a cântat Hora Unirii împreună cu publicul din sală.
În final, domnul director Zsidó Sándor a rostit câteva cuvinte, subliniind importanța acestui eveniment istoric, dar și a tuturor marilor momente de răscruce pe care poporul român le-a depășit cu sacrificii și cu demnitate. Este lansată de către acesta invitația spre reprezentantul Casei de Cultură pentru alte colaborări pe teme similare momentului de azi.
Toți cei prezenți au avut parte de trăiri intense, răscolitoare și au simțit mult mai acut mândria de a aparține acestui popor neatârnat.
Activitatea a fost coordonată de doamnele profesoare de istorie Cosmina Chiorean și Monica Mădăras.
Trăiască România Mare!
Prof. Alina Iacobuț


Foto: Direcţia de Cultură