Zilele revistei ”Cronograf” s-au desfăşurat şi la castelul din Carei

Ajuns la cea de a VI a ediție, evenimentul ”Zilele revistei Cronograf” desfășurat în perioada 13 – 14 octombrie 2023 a fost o adevărată sărbătoare a literelor. Organizatori au fost Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Cluj, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – filiala Satu Mare și Cenaclul ”Cronograf”.




Manifestarea a fost onorată de nume importante ale literaturii române contemporane care au apreciat la superlativ activitatea publicației sătmărene. Festivitatea de deschidere a avut loc la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare, unde s-a făcut o succintă trecere în revistă a activităților literare din ultimul an.
Managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo și-a exprimat satisfacția pentru creșterea valorică a actualei ediții, semn că viața literară, atât pe plan local, cât și național cunoaște o efervescență creatoare, care ne îndreptățește să sperăm că literatura română se află pe un drum ascendent. Apoi, scriitorii sătmăreni și invitații au participat la o acțiune intitulată generic ”Scriitorii la școală” desfășurată simultan în trei colegii naționale: „Mihai Eminescu”, „Doamna Stanca” și „Ioan Slavici” din Satu Mare. Aici, sute de elevi au avut un splendid dialog cu creatorii veniți în școala lor pentru a le vorbi despre tainele scrisului și importanța lecturilor.
Vineri după amiază, la Galeria de Artă a Centrului de Creație a avut loc o expoziție de arte plastice cu lucrări aparținând unor scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor – filiala Cluj Napoca. Apoi, a venit rândul scriitorilor sătmăreni să se prezinte și să citească din creațiile lor.
Ziua de sâmbătă a debutat la Castelul ”Karolyi” din Carei, cu prezentarea scriitorilor invitați, după care a urmat un incitant schimb de idei pe tema „Cărturarul în vremea sa”. Periplul literar a continuat la Casa Memorială „Ady Endre” și la Cetatea din Ardud, unde participanții au putut afla la fața locului, detalii interesante din biografia poeților Ady Endre și Petöfi Sándor.
Oaspeții au remarcat înalta ținută și amploarea întregului program, iar numărul foarte mare de participanți oglindește strădania cărturarilor sătmăreni de a fi permanent în mijlocul iubitorilor de literatură.
Iată lista participanților din țară: Tudorel Urian și Adriana Ungureanu (București) Mircea Petean, Ana Petean, Ana Herța, Ștefan Borbely, Daniel Moșoiu, Laura Poantă, Mariana Gorcyzca, Constantina Raveca Buleu, Victor Cubleșan, Oana Boc (Cluj Napoca), Dorel Cosma (Bistrița) Mihai Ganea și Vasile Marchiș (Baia Mare), Daniel Săuca (Zalău), precum și scriitorii sătmăreni Ileana Bonta, Vasile Coniosi Mesteseanu, Gheorghe Cormoş, Pamfil Lipcei, Adrian Lupescu, Elena Bilstrup, Dana Criste, Elek Gyorgy, Muzsnay Arpad, Mariana Cordoş, Anca Soponar, Anca Glodan, Mihai Sas, Gheorghe Glodeanu, Ioan Nistor, Vasile Nechita, Cornelia Bălan Pop, Felician Pop, Robert Laszlo, Patrick Csisar, Iris Adina Morar, Bianca Cionca, Alina Pop, Loredana Ştirbu, Manuela Breban.
Această știre va fost oferită cu sprijinul restaurantului Nostalgia- ”Mâncare gătită cu pasiune!”