Doi elevi de la Liceul Teoretic din Carei, premiați la Concursul Național de Comunicări Științifice – domeniul Geografie, de la Măgurele

După o pauză de trei ani, în perioada 10-13 iulie 2023 Ministerul Educației a reluat desfășurarea Concursului Național de Comunicări Științifice pentru elevii de liceu, la disciplina Geografie.




Gazda concursului a fost orașul ilfovean Măgurele, un reper pe harta cercetării științifice la nivel mondial. Prestigiosul concurs național a fost găzduit de Liceul Teoretic „Horia Hulubei” Ilfov. Cei peste 100 de elevi din clasele IX-XII, reprezentând toate județele țării, au susținut comunicări științifice grupate pe trei secțiuni: Geografie fizică, Geografia mediului și Geografie umană.
Concursul constă în elaborarea unei lucrări de cercetare pe o temă geografică din orizontul local și prezentarea publică a acesteia, în fața unei comisii de evaluare și a auditorului.
Județul Satu Mare a fost reprezentat de către elevii Kozma Vivien, clasa a X-a și Pap David , clasa a XI-a de la Liceul Teoretic Carei, care au obtinut Premii speciale al Societății de Geografie din România,lucrările fiind coordonate de prof. Mentiu Gabriela, care a însoțit elevii.
Cele două premii reprezintă o frumoasă încununare a activităților de cercetare în teren a celor doi elevi careieni sub îndrumarea profesorului coordonator.
Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, principalul organizator, a făcut demersuri ca toți elevii participanți și profesorii însoțitori să viziteze câteva obiective științifice de pe Platforma Măgurele: Centrul de Cercetare Extreme LightInfrastructure (ELI), cunoscut pentru laserul său, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Institutul Național de Cercetare dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000. Pe parcursul vizitelor a exista o frumoasă interacțiune între cercetătorii cu o vastă experiență profesională și tinerii pasionați de științele geografice.
Deschiderea festivă a concursului a fost onorată de Alexandru Mironov renumitul scriitor, jurnalist român, realizator al emisiunilor „Știință și imaginație” si “Digipedia Știință” și de Dumitru Prunariu singurul cosmonaut român, care a zburat vreodată în spațiul cosmic , cu care concurenții au avut posibilitatea de a interacționa.

Informații și fotografii transmise de prof. Mentiu Gabriela