Povestea emoţionantă a tinerei Izi, ţintuită la pat de boala Lyme, căreia oxigenoterapia hiperbară i-a redat viaţa

O tânără de 33 de ani, din Tiream, Dana Ilona Eniko, poreclită de familie şi prieteni Izi, a început să-şi retrăiască viaţa datorită oxigenoterapiei hiperbară. După ani lungi în care boala Lyme a ţintuit-o la pat, măcinându-i trupul tot mai slăbit, acum poate să se mişte din nou, să simtă că trăieşte, iar durerile care îi măcinau corpul i s-au atenuat.

Calvarul cauzat de o muşcătură de căpuşă
Calvarul fetei a început la vârsta de 13 ani, când a fost muşcată de o căpuşă. A început să aibă dureri groaznice şi nimeni nu îşi putea da seama care este cauza.




Prima dată, medicii au crezut că e vorba de un reumatism articular. A suferit o hemipareză pe partea dreaptă a corpului, a început să aibă febră ridicată şi sânge în urină, iar starea i se înrăutăţea continuu.
Apoi, medicii i-au pus diagnosticul de leucemie, dar analizele nu au confirmat boala. Ulterior, a fost diagnosticată cu boala autoimună lupus. Tratamentul cu antibiotice puternice a afectat-o puternic. În timp ce era la şcoală, a avut o criză asemănătoare epilepsiei, iar de atunci nu s-a mai putut ridica în picioare. Ficatul i s-a distrus, dobândind hepatita B, organele interne au început să funcţioneze tot mai greu. Crizele de tipul celor epileptice au devenit regulate, iar durerile din tot corpul au devenit de-a dreptul insuportabile.
Diagnosticată cu boala Lyme după zece ani de suferinţă
Această stare a durat de la vârsta de 16 ani până la 23 de ani. A fost purtată de părinţi pe la medici din România, Ungaria, Germania. Abia la 23 de ani, un medic din Budapesta a reuşit să afle cauza suferinţelor sale, diagnosticând-o în mod corect cu boala Lyme.
„Medicul din Budapesta mi-a spus că sunt atât de slăbită încât nu pot urma tratamentul pentru această boală. Nu m-am descurajat. Am ştiut că o dată voi fi bine şi am avut încredere că va veni acea zi în care se va întâmpla minunea”, povesteşte Izi.
De parcă nu ar fi fost destulă suferinţa, la 28 de ani Izi a dobândit şi o boală autoimună de piele, denumită pemfigus. „Abia mai puteam respira, eram numai piele şi os, dar şi pielea mi s-a descuamat. Durerile din tot corpul erau îngrozitoare”, povesteşte Izi.
Când a auzit de oxigenoterapia hiperbară, a decis să rişte
Acum patru ani, a auzit de oxigenoterapia hiperbarică. Trebuia să înceapă terapia la Târgu Mureş, căci în judeţul nostru nu era dispoibilă la vremea respectivă. Doar soarta i-a fost potrivnică, îmbolnăvindu-se de două ori cu COVID-19, ajungând în pragul morţii.
A început oxigenoterapia hiperbarică la clinica Korall din Satu Mare, cu aparatul firmei Hiperbar Terapy, aparținând medicului dr. Kovacs Csaba. „M-am bucurat când am auzit că pot urma această terapie aproape de casă. M-am pregătit pentru tot ce era mai rău şi am decis să risc şi să încerc acest tratament. Ştiam că nu mai am timp să aştept”, spune Izi.
Efectele terapiei cu oxigen hiperbaric au apărut după primele şedinţe
Primul tratament cu oxigen hiperbaric a putut să-l facă doar pe jumătate, la fel şi următoarele câteva. „Efectul am început să-l simt noaptea. Am simţi că pot să îmi mişc mâna şi să îmi îndoi picioarele. Prima dată am crezut că visez. Apoi mi-am dat seama că mă pot ridica să stau în şezut şi să-mi ţin capul drept. M-a cuprins o bucurie fără margini”, povesteşte Izi.
După ce a continuat oxigenoterapia hiperbarică, după a noua şedinţă, Izi a putut să stea pe propriile sale picioare. Apoi a putut să umble, la început mai greu şi cu ajutor, dar ulterior s-a putut deplasa singură.
Oxigenoterapia hiperbară i-a redat viaţa
După cele 50 de şedinţe, viaţa i s-a schimbat complet. „Faptul că pot să respir fără probleme, să stau în picioare, să pot să ies afară şi să simt mirosul primăverii, lucruri banale pentru alţi oameni, pentru mine este o adevărată minune”, ne-a mărturisit Izi.
„Nu pot decât să îi îndemn pe cei care suferă de boli autoimune şi de boala Lyme să nu se teamă de acest tratament. Nu are niciun fel de efecte adverse. Dacă doar stau şi aşteaptă, atunci se pierd în durererea şi suferinţa lor între patru pereţi. Să nu considere că e un simplu tratament. Confirm că este o adevărată minune a lui Dumnezeu. Imediat ce urmez această terapie, mă lasă tot mai mult durerile şi devin tot mai puternică. Datorită oxigenoterapiei hiperbară am putut să-mi reiau viaţa, căci pot să spun că până acum am fost ca şi moartă. Nu va fi exact ca şi înainte de a fi muşcată de acea căpuşă, dar simt că reîncep să trăiesc”, şi-a încheiat povestirea Izi.


Oxigenoterapia hiperbară, acum şi în Carei
Locuitorii din zona Careiului pot încerca şi ei beneficiile oxigenoterapiei hiperbară. Informații suplimentare despre acest tratament și programări se pot face la numărul de telefon 0747.017.559 sau la sediul SC Hiperbar Terapy SRL, situat pe strada Corneliu Coposu nr.6 ap.1 din Carei.
Pentru titularii de asigurări SIGNAL IDUNA, care au în pachetul de asigurate tratament cu oxigenoterapie și au o recomandare de la un medic specialist (interne, pneumolog, ortopedie, neurologie etc), tratamentul este gratuit, fiind suportat prin asigurator.