Jandarmeria Română a aplicat o singură sancțiune contravențională în valoare de 500 de lei în urma bâlciului pus în scenă de naționaliștii și extremiștii invitați de către autointitulata jurnalistă Daniela Ciuta cu ocazia dezvelirii statuii poetului Kölcsey Ferenc, informează portalul de limba maghiară Kronika.

În articolul citat nu se precizează identitatea persoanei amendată pentru conturbarea ordinii și liniștii publice.
Potrivit articolului din Kronika, amenda „poate fi considerată ridicolă”, deoarece la dezvelirea statuii lui Ferenc Kölcsey din Carei, la care a participat şi preşedintele Ungariei, Katalin Novak, au avut loc manifestări vădit antimaghiare, cu caracter instigator.
În înregistrările video care circulă în mediul online, ciracii Danielei Ciuta pot fi auziți cum huiduie și bat talanga în timp ce se intona imnul Ungariei, în timpul discursurilor oficiliatăților, ba chiar și în timpul slujbei de sfințire a statuii, oficiate de episcopul romano-catolic de Satu Mare și cel reformat de Piatra Craiului.
Naționaliștii și extremiștii invitați la Carei de Ciuta au strigat ”Afară!”, ”Ce p..a mea vrei?”, ”Ieși afară ordinară”, ”Ieși afară din țară”, către președintele Ungariei, Novák Katalin. Un individ chiar a scuipat în direcția președintelui țării vecine. Logic ar fi ca el să fie cel amendat cu 500 de lei.