Subvenția pentru bovinele de lapte va fi disponibilă din nou, după ce, datorită eforturilor depuse de UDMR, Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților a reușit să modifice legislația.

În cadrul acestei scheme, crescătorii de bovine care dețin cel puțin 10 vaci în zonele de câmpie și cel puțin 5 vaci în zonele montane vor primi o plată de bază de 73 de euro pe capete, sumă care, după distribuire, ar putea ajunge la 100 de euro.
Fermierii vor avea la dispoziție 20 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial pentru a depune cererile pentru subvenție la filialele locale sau provinciale ale Agenției pentru Agricultură, Plăți și Intervenție (APIA). Pot aplica crescătorii de animale-proprietari permanenți de bovine înregistrate în baza de date națională (BND). Formularul de cerere este disponibil AICI.
„Subvenția poate fi solicitată de crescătorii de bovine de lapte al căror efectiv de animale nu a scăzut cu mai mult de 25% în perioada august – 31 decembrie 2022, deținători ai unei adeverințe emise de Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), respectiv cu vânzări efectuate în această perioadă. Având în vedere că prima perioadă de depunere a cererilor s-a dovedit a fi scurtă, am reușit să modificăm legislația, astfel încât cererile pot fi depuse în continuare, fermierii având acces la întreaga valoare a bugetului, adică 44 de milioane de euro”, a subliniat Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și deputat al județului Satu Mare.
Legislația prevede, de asemenea, că după cea de-a doua perioadă de depunere a cererilor, sumele rămase vor fi redistribuite, astfel încât suma de bază de 73 de euro pe cap de animal va crește la 100 de euro pe animal. „ În prima perioadă, fermierii au depus cereri de ajutor pentru aproape 300.000 de bovine, virarea plăților fiind deja începută. După încheierea celei de-a doua perioade de depunere a cererilor, sumele neutilizate vor fi redistribuite, de către departamentul competent, către solicitanți, astfel încât cuantumul subvenției pe cap de animal poate fi majorat în continuare. Plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023.” – a declarat Könczei Csaba, deputat al județului Covasna, adăugând că “acest amendament a fost necesar pentru a permite unui număr mai mare de fermieri să solicite ajutorul și să beneficieze de întreaga sumă”.
Subvenția se adresează exclusiv pentru crescătorii de bovine de lapte, neincluzând cele de carne, așadar politicienii UDMR solicită introducerea unei scheme de subvenții similare pentru a se asigura ca toți fermierii să beneficieze de un sprijin egal.
La elaborarea legislației au participat Barabási Antal Szabolcs, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Könczei Csaba, deputat și membru al Comisiei pentru Agricultură.