Careienii cu bun simț reacționează vizavi de scandalul provocat de huliganii aduși ieri la Carei, la dezvelirea statuii poetului poetului Kölcsey Ferenc, la care a participat și președintele Ungariei, Novák Katalin, de către autointitulata jurnalistă naționalistă Daniela Ciuta.

Reproducem integral mesajul unui careian, transmis portalului Opinie de Carei:
Stimată “Opinie de Carei”,
Eu insist să o felicit pe cea care a organizat acest bâlci grobian, care a fost ascuns, deloc reușit, sub masca respectului și iubirii nemărginite față de țara și mai ales față de orașul Carei.
O felicit pentru că, după ce ne-a făcut de râs o dată la B1 TV (mai ținem minte emisiunea aceea în care se plângea lui Radu Banciu că în Carei se poate vorbi doar în șoaptă limba română?), ieri, sechestrată într-un bovarism care se poate usor confunda cu patologicul, a reușit să ne aducă din nou în centrul atenției.
Personal, fiind descendet anonim dintr-o familie mixtă, la fel ca marea majoritate a familiilor din orașul Carei, mă consider înainte de orice ca fiind “Careian”. Aici, în acest oraș, sunt legat de cele mai frumoase amintiri, cele mai importante prietenii, aici mă simt cel mai bine, indiferent de cât de lungă sau lată e lumea asta. Cunosc și iubesc fiecare palmă de pământ din acest oraș, de la “Țiganyvig” și până la “Filatură” sau de la “Poștaret” și până la “Nordica”. Aici m-am născut, aici mi-am trăit o bună parte din viață și, dacă o să fie așa, aici o să fiu îngropat… în Carei.
Nicio clipă nu mi-am pus problema “românismului” sau “ungurismului” meu și nici nu țin minte ca vreodată, cineva, să fi ridicat această problemă. Bine, mai existau mici devieri pricinuite de vreun meci de fotbal, dar la fotbal până și frații se mai ceartă. Nu vreau să spun că din acest punct de vedere totul a fost roz, dar perturbările cromatice treceau atât de repede încât nu prea ne gandeam dacă ne place mai mult ciorba de burtă sau un babgulyas la ceaun… ne plăceau ambele! Aici și în aceasta rețetă, în care se imbina destul de gustos paprika cu mamaliga, este unde dumneavoastră aruncați un pumn de noroi în mâncare și pentru asta vă felicit din nou!
Dacă nu e scandal… Hai să facem scandal! Hai să trăim în trecut până crapa oasele în noi, să nu luăm în considerare nici prezent si nici viitor, dar să repetăm la infinit întrebarea care încearcă să decidă cine a avut întâietate, oul sau găina. Dar nici trecutul, dacă ne luam după parerea dvs., nu e bine să-l privim cu obiectivism. Hai să negăm că orașul nostru a fost inițial reședința unei familii maghiare, că în Carei au trecut niște “anonimi” maghiari de talia lui Karolyi Gaspar, Petofi, Ady Endre… Hai să negăm că Monumentul Ostașului Român, din centrul Careiului a fost sculptat de un cineva cu un nume unguresc, Vida Geza! E bine că aceste persoane au măcar o statuie în oras (dl. Vida din păcate e excepție), la fel cum au măcar o statuie și Regele Ferdinand, Vasile Lucaciu, etc. Dacă e să o spunem mai pe cinstite, o singură personalitate are statuie în Carei, deși nu a avut de a face absolut nimic cu orașul, nu a avut nicio legătură cu acesta, nu l-a pomenit niciodată, nu a trecut nici măcar prin zonă… Nu cred că trebuie sa-l numesc. E persoana, personalitatea mai degrabă, pe care dvs., din simbolul luptei pentru afirmarea identității naționale, dvs. și cei care gândesc precum dvs., au reușit să-l transforme în simbolul urii și desconsiderării a tot ceea ce înseamnă etnia maghiară din România. În vremurile tulburi ale epocii pașoptiste, Avram Iancu, despre dânsul vorbim, a reușit să facă auzită vocea unei națiuni… Dvs. vă bateți joc de această voce care a vorbit mereu sub pecetea decenței și copleșit de un spirit patriotic sincer, adevărat! Dvs. șoptiți “Trăiască Romania”, dar urlați în gura mare pe unde aveți ocazia “Afară cu ungurii!”. Stimată Doamnă, asta nu este “naționalism” sau, dacă este, este unul de prost gust, cântat din gura unor personulități șovine, precum cei care au fost prezenți ieri la Carei la chemarea dvs.
Dar dvs. ați reușit ceva și mai mult… Ați transformat imaginea actuală a patriotului român într-o caricatură demnă de milă, un personaj aproape mitic în propria-i rătăcire, care bate talanga smulsă de la gâtul unei vaci… Jenibil!!! Târnoveanul și Marele “Muc cel Mic” Gheorghe din Pitești? Existau o mie de feluri și moduri de a protesta… Dvs. ați ales calea mitocăniei, a bădărăniei… manelism degradant și fără pic de gândire reală, obiectivă.
Scrisoarea asta poate sa fie infinită. Derapajele dvs. oferă numeroase cazuri care poate merită relatate sau poate, ca dovadă a unei gândiri mature, merită ignorate.
Că domna Novak a fost huiduită de birjarii dvs. e ceva pe care îl trec ușor cu vederea… Nu-s maghiar și, sincer, discursul dânsei nu mi-a plăcut în mod deosebit. A fost însă momentul în care birjarii a căror gură puțea a balegă, au hulit și în timp ce vorbea dl. Bogdan Georgescu… Un om care a făcut mai mult pentru orașul acesta decât o să faceți dvs. vreodată, chiar dacă vă nașteți de o mie de ori. Nu de alta, dar eu sunt “Careian”…
Vă mulțumesc din nou că Careiul, prin gura dvs. (cacofonia e intenționată), a fost făcut din nou de râs, de rușine și a batjocură. Mulțumesc la infinit!!!
Un cetățean oarecare din Carei