Marți, 11 aprilie 2023, cu ocazia aniversării a 93 de ani de la nașterea poetului, profesorului, traducătorului și publicistului Corneliu Balla, a avut loc un scurt moment comemorativ la placa omagială așezată de către Centrul Cultural pe blocul unde a locuit acesta, din cartierul Republicii.

Cu această ocazie, protopopul greco-catolic de Carei, Lucian Cociorva a oficiat o slujbă de pomenire, iar Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură Carei, a depus o coroană de flori, în semn de recunoaștere pentru tot ce a făcut Corneliu Balla pentru cultura careiană.
Tot azi, în cadrul proiectului Minutul de Cultură, în fața Teatrului municipal au fost expuse fotografii din viața lui Corneliu Balla.
Corneliu Balla a fost un reprezentant important al culturii careiene. S-a născut la 11 aprilie 1930, la Olosig, județul Bihor. A fost cunoscut sub pseudonimul literar Gabriel Rațiu. Traducător de excepție, publicist şi poet, a debutat editorial cu volumul “Logosclipuri” (2001), la editura Dacia. A urmat volumul “Jugul cel blând”, în anul 2003, iar în 2008 i-a fost publicat post mortem volumul “Zarca”. Între 1990 și 1992 a fost directorul Inspectoratului județean pentru cultură Satu Mare. A încetat din viață la 24 iunie 2006.