În timp ce careienii se pregătesc să sărbătorească fie Floriile, fie Paştele, în funcţie de credinţa lor, o tanti cu ieşiri naţionaliste se pregăteşte să orchestreze un scandal, menit să arunce cu noroi în imaginea de oraş multietnic şi multicultural, în care românii, maghiarii, şvabii, romii şi alte naţionalităţi convieţuiesc paşnic, respectându-se reciproc.

Cu ocazia sărbătorilor pascale, careienii încearcă să fie mai respectuoşi, mai buni şi mai atenţi faţă de semenii lor. Nu contează nici etnia şi nici religia lor, căci Învierea Domnului îi uneşte în diversitatea lor.
Asta fac oamenii care agrează normalitatea. Însă întotdeauna trebuie să existe şi excepţii. O tanti din Carei, certată rău de tot cu gramatica limbii române, pe care o masacrează ori de câte ori are ocazia, încearcă să orchestreze un scandal naţionalist între cele două Paşte.
Prilejul îl constituie vizita la Carei preşedintelui Ungariei, Novak Katalin, care va participa miercuri la dezvelirea bustului poetului maghiar Kölcsey Ferenc. Tanti în cauză vrea să arunce cu noroi în imaginea Careiului de oraş multietnic şi multicultural, instigând lumea să meargă cu drapele româneşti, doar pentru provocare, la respectivul eveniment. Nici nu o mai interesează că, tot în centrul oraşului, urmează să fie amplasat în curând şi un bust al pictorului Aurel Popp. Nu de alta, dar aşa nu iese pasenţa cu discriminarea, care există doar în imaginaţia sa mult prea bogată.
Prezenţa drapelelor la dezvelirea statuii Kölcsey Ferenc ar fi doar ostentativă şi ar fi urmată de vociferările şi scandările jignitoare, menite să creeze doar scandal de dragul scandalului. Pur şi simplu nu servesc, din punct de vedere logic, niciunui alt scop.
Spre ghinionul acestei tanti, motivată doar de complexele şi răzbunările proprii, careienii sunt prea civilizaţi pentru a participa la astfel de acţiuni de prost gust. Îndrăznesc să sper că niciun careien întreg la cap nu va face jocul acestei tanti care se dă mare patrioată, dar nu ştie să scie corect în limba sa maternă.
În astfel de condiţii, nici nu e de mirare că tanti respectivă încearcă să atragă la Carei tot felul de naţionalişti şi de exremişti din alte zone îndepărtate ale ţării. Îi invită personal, pe tot felul de căi.
Dacă totuşi vor veni la inagurarea bustului Kölcsey, sper că autorităţile Statului Român vor reuşi să îi împiedice să provoace un scandal naţionalist, care să ducă tensiuni între cele două etnii şi între cele două ţări. Dacă nu, Careiul îşi va pierde caracterul de oraş multietnic şi multicultural, în care românii, maghiarii, şvabii, romii şi alte naţionalităţi convieţuiesc paşnic, respectându-se reciproc.
Până atunci, Paşte Binecuvântate şi Florii Binecuvântate tuturor careienilor!
Szasz Lorand