La 4 aprilie 1925, la Carei, s-a stins din viață Romulus George Marchiș fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

A fost fiul fostului protopop de Carei, Gheorghe Marchiș și al fiicei protopopului din Bârsău, Iuliana Cionca, precum și frate al publicistei Otilia Marchiș. Din 1924 a ocupat postul de vicar episcopal în Carei.
După Marea Unire a fost ales membru al Sfatului Național și senator în mai multe sesiuni. Pentru activitatea sa a fost decorat cu Coroana României în grad de Comandor.
La 5 aprilie 1932 s-a stins din viață părintele Vasile Pătcașiu, preot greco-catolic, cronicar și autor de cărți bisericești. S-a născut în familia iobagilor Ioan Pătcaşiu şi Floarea Mesaroşiu din Portița. Studiile primare le-a urmat în localitatea natală şi la Carei, iar cele liceale la Beiuş. După absolvirea teologiei la Gherla, a fost hirotonit în 26 septembrie.
A fost perceput de către autorităţi ca unul dintre conducătorii mişcării naţionale româneşti de pe aceste meleaguri. În 25 mai 1919 în fruntea corului sătesc, i-a întâmpinat în gara Carei pe regele Ferdinand şi regina Maria.
Ca o recunoaştere a meritelor sale a fost numit arhidiacon onorar şi decorat cu „Steaua României” în grad de cavaler.
Sursa: Direcția de Cultură Carei