Lângă intrarea prinicipală a castelului din Carei a avut loc ieri inaugurarea festivă a bustului pictorului Ligeti Antal. Realizarea bustului a fost finanțată de antrepenorul local Mold Marius.

Pictorul Ligeti Antal s-a născut în 10 ianuarie 1823, la Careii Mari/Nagykároly/Großkarol.
Născut Antal Hekler, într-o familie mixtă de șvabi și maghiari era de așteptat să calce pe urmele familiei și să devină comerciant, dar era atât de determinat să devină pictor încât a abandonat confortul casei și a plecat în Italia. A călătorit prin regiunea Napoli și a petrecut ceva timp la Florența, unde a intrat sub tutela compatriotului său Markó Károly (Carlo Marco).
A petrecut o scurtă perioadă la München în Bavaria și, la întoarcerea în patria sa în 1848, a participat pentru scurt timp la Revoluția Maghiară. Doi ani mai târziu, s-a stabilit la Sopron/Ödenburg/Šopron și a încercat să-și câștige existența pictând portrete.
Nemulțumit, s-a mutat la Pest/Pesta/Pesth, unde l-a cunoscut pe concitadinul său, contele Károlyi István, care i-a permis să rămână la palatul său din Fót, Ungaria. În anul 1855, cu sprijinul financiar al contelui, a călătorit mult, vizitând Egipt, Palestina, Siria, Cipru și Malta și revenind cu un portofoliu imens de schițe, dintre care unele le-a folosit ca subiecte pentru picturi.
Aceste lucrări s-au dovedit a fi de mare succes și, până în anul 1861, a reușit să-și înființeze propria galerie și studio în Pesta. Şapte ani mai târziu, a fost numit curator al galeriei de artă a Muzeului Naţional Maghiar. Mai târziu a servit ca mentor pentru Munkácsy Mihály și Mészöly Géza. A excelat în special în peisagistică, având câteva picturi foarte reușite cu cetăți medievale din Ungaria și Transilvania, dar și din Orientul Mijlociu sau Italia și Sicilia.
A murit în 5 ianuarie 1890, la Budapesta.
Prezentăm câteva dintre lucrările pictorului Ligeti Antal:

Sursa: Tudor Duică