Un om de afaceri din Tăşnad, Nicolae G., va fi judecat de Tribunalul Satu Mare pentru că a prejudiciat bugetul Uniunii Europene, depunând spre decontare acte false în cadrul programului „Lapte, corn şi măr” în şcoli, aferent anilor 2014 şi 2015.

Potrivit procurorilor DNA, pe baza actelor false depuse de tăşnădean, în care a susţinut că a cumpărat de la o întreprindere individuală merele furnizate elevilor, Consiliul Judeţean Satu Mare a obţinut pe nedrept suma de 200.000 lei din ajutorul comunitar din fondul FEGA și bugetul național.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada ianuarie 2014 – iulie 2014, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în școli, finanțat din fonduri europene, în executarea contractului a depus la Consiliul Judeţean Satu Mare documentele inexacte şi un document fals prin care arăta că a cumpărat merele furnizate elevilor de la o întreprindere individuală.
Pe baza actelor false, Consiliul Judeţean a obţinut pe nedrept suma de 93.123 lei aferentă contractului cu firma tăşnădeanului, reprezentând ajutorul comunitar din fondul FEGA și bugetul național.
Prin aceeaşi metodă şi pe baza altor acte false privind provenienţa merelor furnizate de firma tăşnădeanului, în ianuarie 2015 Consiliul Judeţean a obţinut pe nedrept suma de 28.588 lei, iar în 2016 suma de 106.786 reprezentând ajutorul comunitar din fondul FEGA și bugetul național.
Tribunalul Satu Mare a dispus azi începerea procesului penal în care tăşnădeanul este acuzat de săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie în forma instigării la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Decizia poate fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.
Consiliul Judeţean Satu Mare s-a constituit parte civilă în dosar.