Primăria Carei a atras finanțări de 37,2 milioane lei din fonduri europene în 2022

În acest an, Primăria Carei a atras finanțări din fonduri europene în valoare de 37,2 milioane lei, adică aproximativ 7,6 milioane de euro, arată managerul public Beko Tamas.

”Această sumă de 37,2 milioane lei reprezintă circa 60% din suma pe care am prevăzut-o la întocmirea bugetului pe 2022”, a adăugat managerul public Beko.




”Poate că am fost noi prea optimiști la întocmirea bugetului, dar au existat și motive subiective și obiective care au dus la această scădere. Cele subiective țin de modul în care au lucrat unii executanți, iar cele obiective se referă la birocratizarea excesivă a decontărilor”, a explicat Beko Tamas.
În cadrul proiectului Mobilitate 1, în valoare totală de 45,3 milioane lei, lucrările de infrastrctură, precum reabilitare a străzilor, trasarea pistelor de bicicliști și amenajarea spațiilor verzi, au fost realizate în întregime. De asemenea, au fost procurate bicicletele, iar microbuzele electrice vor fi livrate până la sfârșitul anului, conform promisiunilor. Urmează angajarea de personal calificat și operaționalizarea sistemului, astfel încât transportul public ar putea deveni funcțional în iunie-iulie anul viitor.
La proiectul Mobilitate 2, în valoare de 13,4 milioane lei, au fost realizate în proporție de 85% din lucrările de extindere a pistelor pentru bicicliști și de amenajare a spațiilor verzi.
Proiectul zonei de agrement Șomoș, în valoare de 12 milioane lei, este finalizat, fiind schimbați recent arborii care s-au uscat în timpul verii. Urmează realizarea recepției finale, în circa două săptămâni, după care zona de agrement va fi deschisă publicului.
În cadrul proiectului de modernizare a iluminatului public, în valoare totală de 22,5 milioane lei, la nivel fizic lucrările au fost executate în proporție de 85%, fiind efectuate plăți reprezentând 61% din valoare. Lucrările vor fi terminate până la sfârșitul lunii martie 2023.
Proiectul de modernizare a Școlii Gimnaziale nr.1, în valoare totală de 7,8 milioane lei, a fost realizat în proporție de 30%. ”Sperăm ca până la sfârșitul lunii mai a anului viitor să se finalizeze acest proiect”, a declarat managerul public Beko Tamas.
Au fost efectuate lucrări reprezentând 30% din proiectul de reabilitare a Grădiniței Nr.3 (valoare totală-4,7 milioane lei), 30% din viitorul centru recreativ cu bazin de înot (valoare totală- 15,2 milioane lei), care are termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, respectiv 10% din proiectul de locuințe sociale de pe strada Dr. Marinescu (valoare totală- 14,5 milioane lei), având termen de finalizare tot în noiembrie 2023.
La viitoarea bibliotecă cu parcare subterană, investiție în valoare de 23,1 milioane lei, proiectul tehnic este în curs de avizare. ”Sper să primim proiectul tehnic avizat până la final de an. Procedura de avizare s-a dovedit a fi greoaie. Va fi un termen strâns, deoarece lucrările trebuiesc finalizate până la sfârșitul anului viitor”, a declarat managerul public Beko Tamas.
Proiectul de modernizare a creșei, în sumă totală de 1,9 milioane lei, a fost realizat în proporție de 70% din punct de vedere al lucrărilor. Investiția trebuie finalizată până în martie 2022.
Proiectul de modernizare a terenului de joacă din parc, în sumă totală de 751.000 lei, trebuie să fie finalizat înainte de Crăciunul care se apropie cu pași repezi.
Pe lângă proiecte enumerate, Primăria Carei implementează și alte câteva proiecte, finanțate tot din fonduri europene, dar de valoare mai mică.