Povestea careianului care participă la maratoane în scaun cu rotile

Un tânăr careian, care s-a născut prematur, cu parapareză spastică, şi care şi-a petrecut toată viața legat de scaunul cu rotile, demonstrează zi de zi că handicapul de care suferă nu îl poate împiedica să facă sport.

Careianul Bogdan Cioltea obişnuieşte să participe la diverse maratoane, chiar dacă nu au cursă specială pentru persoane cu dizabilităţi. Iarna se mută pe pârtiile de schi, fiind unul dintre primii monitori de schi pentru persoane cu dizabilităţi din ţara noastră.




În cursul acestui an, Bogdan a participat la nu mai puţin de patru maratoane, organizate la Oradea şi Cluj Napoca, chiar dacă şi-ar fi dorit să fie prezent la mai multe.
„Am participat la doar patru curse oficiale în acest an, nu reuşesc mereu să particip la toate maratoanele la câte aş dori eu. Nu mă uit mereu la clasament, având în vedere că aceste maratoane la care am participat în acest an nu au cursă specială pentru persone cu dizabilităţi. Mă înscriu de placere, eu mereu concurez cu mine însumi, mereu vreau să îmi demonstrez că pot să îmi depăşesc timpii din anii anteriori, deşi nu îmi iese mereu”, povesteşte Bogdan Cioltea.
Iubirea pe care o poartă sportului este prinicipalul factor care îl determină să participe la aceste maratoane instovitoare.
„Ceea ce m-a determinat să participa la aceste curse este iubirea pe care o port în suflet sportului. Cred că aceasta este determinarea principală, restul vine de la sine”, spune Bogdan Cioltea.
Asemenea concursuri constituie şi un prilej de socializare, de a cunoaşte noi oameni, de a vedea oraşe noi.
„Pentru mine, aceste concursuri sunt mai mult decât un concurs este o bucurie de a revedea sau a cunoaşte noi alergători, de a vedea oraşe noi. În fiecare an încerc să alerg într-un oraş nou, unde nu am mai fost. De multe ori, nici nu ne dăm seama cât de frumos poate fi un oraş pentru că trecem prin el cu grabă, dar când alergi sau dai la roţi, în cazul meu, ai timp să vezi, să reflectezi şi să observi frumuseţea lor”, ne povesteşte Bogdan.
Participarea la maratoane presupune antrenamente pe măsură, cu sute de kilometri parcurşi în scaunul cu rotile.
„Mă antrenez pe străzile oraşului nostru, pe şosea şi prin satele, comunele din zona. Îmi fac un plan cam cât aş dori să parcurg, iar apoi mă gândesc pe unde să o iau şi încep să dau la roţi. Acum am parcurşi 500 km în ritm de alergare cu scaunul rulant, sper ca până la sfârşitul acestui an să am 600 km parcurşi, dacă îmi va permite vremea. După aceea mă voi antrena în interior”, ne spune Bogdan Cioltea.
Când vine iarna, Bogdan schimbă pista de alergare cu pârtia de schi, fiind unul dintre primii monitori de schi pentru persoane cu dizabilităţi din ţara noastră.
„Când va veni iarna, mă voi duce pe opt pârtii de schi din ţară, alături de echipa Caiac SMile, în tabere de schi destinate persoanelor cu dizabilităţi. Aici, o mie de persoane cu dizabilităţi vor fi iniţiate în ceea ce înseamnă un ski şi un sport adaptat, iar până la sfârşitul sezonului de schi, 40 de persoane cu dizabilităţi vor învăţa să schieze individual. Pe această cale, aş dori să transmit eventualelor persoane cu dizabilităţi doritoare să înveţe să schieze să intre pe pagina http://www.caiacsmile.ro, acolo sunt toate datele necesare şi formularul de înscriere la acceste tabere”, povesteşte Bogdan.
„Decât să stăm să pierdem timpul la televizor, la calculatori sau pe telefon, mai bine să ieşim câte 30-40 de minute pe zi din casă pentru a face mişcare, întrucât mişcarea înseamnă sănătate”, îi îndemnă Bogdan Cioltea pe cititorii portalului Opinie de Carei.