Trei eleve ale Liceului Teoretic Carei, din echipa de proiect “Climate of Change. Our climate, our future”, în cadrul căruia a fost organizat marşul de conştientizare de vineri, şi-au prezentat concluziile despre întâlnirea cu primarul Careiului, Eugen Kovacs, pe pagina Forum LTC.
Este vorba de elevele Robotin Cosmina, Marincaş Laniana şi Kozma Vivien.
Din echipa de proiect, coordonată de profesoara Angela Gabor, mai fac parte elevele: Bratiș Maria, Drangă Iulia, Farcău Patricia, Gașpar Nicoleta, Mircea Maia și Robotin Anda.
Robotin Cosmina: “Personal, această experiență mi-a oferit șansa de a vocaliza o problemă dezbătută la nivel global și anume problema schimbării climatice. Discuția cu domnul primar mi-a oferit o viziune mai amplă asupra aspectului discutat, m-a ajutat să conștientizez cu adevărat gravitatea situației și că orice mică schimbare trebuie să țină cont de mulți alți factori pentru ca aceasta să fie dusă la bun sfârși. Cu toate acestea, ni s-a reamintit faptul că optimismul e acea calitate, mai cu seama întâlnită în rândul tinerilor, care ne diferențiază de restul și că, indiferent de situație, avem datoria de a lupta pentru ceea ce ne dorim. Astfel, prin activitatea marșului, nu numai că am avut șansa de a lupta pentru ceea ce vreau și de a susține ceea ce cred, însă am dobândit și multe alte cunoștințe asupra subiectului climatic.”
Marincaș Laniana: “Simt că experiența aceasta a fost una pozitivă din toate punctele de vedere. Faptul că am ajuns să vorbim cu domnul primar despre această problema ecologică ne-a făcut să realizam că trebuie să luăm mereu în cosiderare toate aspectele unei situații înainte de a încerca s-o rezolvăm. Acuma suntem mai conștiente ce implica soluționarea unei probleme atât de complexe, iar împreună cu noile aspecte pe care domnul primar ni le-a prezentat legate de reciclare, vom continua să luptam pentru ceea ce consideram că e bine!”
Kozma Vivien: “Din perspectiva mea, discuția cu domnul primar despre problema schimbărilor climatice mi-a deschis calea spre a conștientiza și a înțelege cu adevărat gravitatea situației. Mi-a arătat că realizarea unor acțiuni nu este atât de simplă precum arată aparențele, iar pentru a ne atinge scopul va trebui să ne continuăm drumul mai departe cu optimism și motivație, calități necesare pentru a ne atinge obictivele. Așadar, marșul este semnul unei schimbări mici, dar semnificative, prin care am avut ocazia de a contribui la salvarea planetei și de a ajuta și cetățenii orașului nostru să înțeleagă importanța nevoii de a face acest lucru cât mai repede posibil chiar și prin gesturi mici care la început pot părea irelevante. Astfel, activitatea a avut atât un scop educativ cât și unul care înlătură frica de a face primii pași spre a susține încurajarea adoptării unei schimbări care va aduce un impact pozitiv asupra noastră”.
Vineri, 7 octombrie 2022, mai mult de 500 de elevi au participat la marșul de conștientizare „Păstrează orașul curat. Colectează separat!” pe traseul: Monumentul Ostașului Român – Primăria Carei. Scopul acestui marș a fost conștientizarea de către tinerii şi locuitorii orașului Carei a problemei pe care o constituie deșeurile, precum și necesitatea de a colecta separat direct la sursă.
Echipa de proiect “Climate of Change. Our climate, our future”, împreună cu prof. coordonator Gabor Angela, directorul Liceului Teoretic Carei, Zsido Sandor, și profesoara Liliana Sorian, a participat la o întâlnire cu primarul Eugen Kovacs și cu reprezentantul Agenției de pentru Protecția Mediului Satu Mare, Cristina Bobotan Lincar.
