În cadrul ședinței de azi, consilierii locali careieni au aprobat angajarea avocatului Valerian Coza și contractul de asistență juridică pentru suspendarea/anularea autorizației de mediu a firmei producătoare de biogaz care poluează olfactiv Careiul.

Onorariul avocatului Valerian Coza a fost decis la nivelul sumei de 15.000 lei plus TVA.
Obiectul contractului îl reprezintă ”consultanță juridică, redactare, semnare, depunere acte de procedură, formularea de apărări, declararea căilor de atac și rweprezentarea în fond și căile de atac în litigiul având ca obiect anulare/suspendare autorizație de mediu nr.41/2020, revizuită la 23.03.2021”.
”În municipiul Carei, în ultimii patru ani are loc o intensă poluare olfactivă care are puternice consecințe asupra confortului locuitorilor municipiului Carei. În această perioadă, am luat legătura cu autoritățile responsabile în domeniul avizării de mediu, însă până în prezent reacția acestora nu a dat niciun rezultat pentru eliminarea acestei poluări”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.
Agenția pentru Protecția Mediului a acceptat anul trecut , fără să consulte Primăria Carei, schimbarea tehnologiei de producere a biogazului din reziduuri animaliere în loc biomasă, a arătat primarul Eugen Kovacs. Din cauza lipsei de fermitate a autorităților de mediu, nu există altă soluție decât solicitarea anulării/suspendării în instanță a autorizației de mediu, a adăugat primarul Careiului. Nu este posibil ca în intravilanul orașului să funcționeze o astfel de firmă care manevrează astfel de reziduri animaliere precum dejecțiile, decât dacă își defășoară activitatea în spațiu închis.
De-a lungul ultimilor ani, careienii au ajuns la capătul răbdării din cauza mirosurilor pestilențiale care învăluie orașul. Firma care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr, care produce aceste mirosuri, a fost sancționată în mod repetat de către inspectorii Gărzii de Mediu Satu Mare, însă fără prea mare folos pentru careieni, căci sursa poluării persistă.