Ceea de trebuia să fie o consultare publică civilizată, organizată ieri de Primărie Carei pe tema proiectului de reamenajare a parcului din zona Monumentului Ostașului Român, s-a transformat într-un adevărat film cu regie proastă, a la Ciuta, marcat de ironii și atacuri la persoană.

Toată dezbaterea publică s-a transformat într-un film cu scenariu prost pus în scenă de regizorul Daniela Ciuta, care a mobilizat la dezbatere câțiva careieni, dintre cei care îi susțin mereu ideile deplasate, și câteva persoane cu care rezonează din Baia Mare și Cluj.
Autorul proiectului, arhitectul Ștefan Paskucz, și-a prezentat într-un mod civilizat propunerile de modernizare a parcului din zona monumentului. Apoi au început să ia cuvântul apropiații familiei Ciută, precum profesoara Viorica Boldor, președintele Societății Avram Iancu filiala Carei, Victor Micle, academicianul Marius Porumb, un redactor de la ziarul Făclia din Cluj Napoca, directorul Bibiliotecii Județene Baia Mare, Teodor Ardelean, și un cetățean venit taman din Gherța Mică pentru a-și spune părerea despre proiect.
Acestora li s-a alăturat careianul Rozsa Albert care a propus ca în monumentului să fie amplasați soldați din bronz pentru ca lumea să vadă cum au luptat aceștia în trecut. Ar mai lipsi doar câteva tancuri, avioane sau chiar vapoare din bronz ori din alt metal.
Daniela Ciuta a acționat ca un regizor, filmând cu telefonul mobil intervențiile ciracilor, la fel și soțul său. Totuși, pentru ca totul să nu fie atât de absurd, discursul Danielei Ciuta a fost filmat de soțul său. În intervenția sa, Ilie Ciuta s-a crezut ca și pe vremurile când încă mai era consilier local, interpelându-l în mod agresiv pe arhitectul Ștefan Paskucz. Bineînțeles că l-a filmat soția.
Toți au fost ascultați fără a fi întrerupți, deși unele povești nu aveau legătură cu obiectul consultării publice. După cum era de așteptat, s-au susținut și s-au aplaudat reciproc la fiecare discurs.
Însă atunci când directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, a declarat că îi place proiectul și îl susține, au început imediat vociferările și atacurile la persoană, acesta fiind întrerupt în mod necivilizat de către apropiații familiei Ciuta.
În cele din urmă, arhitectul Ștefan Paskucz a arătat că proiectele sale au fost atacate și criticate de mai multe ori de către academicianul Marius Porumb, probabil din cauza unor adversități de ordin personal.
Văzând că apar probleme la scenariu, Daniela Ciuta nu s-a mai putut stăpâni și a încercat să îl întrerupă pe arhitectul Paskucz, comportându-se de parcă ea ar fi fost organizatorul consultării publice.
Primarul Eugen Kovacs le-a cerut participanților să nu amestece naționalismul cu arhitectura. Apoi, a declarat că vor fi discutate cu arhitectul Ștefan Paskucz cele câteva propuneri rezultate în urma îndelungatelor intervenții, unele fără niciun rost.
Câțiva careieni de bună credință, aflați în sală, au preferat să nu mai intervină după ce au văzut în ce spectacol de prost gust a la Ciuta a degenerat consultarea publică.