Consultarea publică organizată ieri de Primăria Carei pe tema reamenajării parcului din zona Monumentului Ostașului Român a evidențiat un conflict al generațiilor. Un conflict dintre cei care vor ca monumentul să rămână ”sacru”, inaccesibil copiilor și publicului în general, fără niciun fel de modificări în zona înconjurătoare, cu excepția tăierii arbuștilor de tuia, respectiv între cei care vor ca zona monumentului să devină o zonă vie, modernă și accesibilă publicului larg.

Autorul proiectului, arhitectul Ștefan Paskucz, a explicat că a dorit ca zona din jurul monumentului să fie pusă în valoare, să atragă publicul, conform tendințelor moderne.




Autorul a explicat că zona nu se va umple de betoane, elementele de construcție urmând a fi executate din piatră naturală.
Arhitectul Pășcuți a mai explicat că cele două pergole au rolul de a oferi umbră trecătorilor și faptul că sunt situate pe un aliniament aflat în spatele monumentului, astfel încât să nu obtureze vederea înspre acesta de pe părțile laterale.
De asemenea, amfiteatrul proiectat în partea din spate a monumentului are rolul de a da viață zonei prin organizarea unor eventuale evenimente, dar și de a oferi cetățenilor posibilitatea de a putea sta confortabil în jurul monumentului.
Pe pereții de piatră va curge în permanență apă, care va proveni din puțuri forate în zonă. Pervolele vor fi dotate cu panouri fotovoltaice, astfel încât să asigure sursa de energie pentru iluminatul ornamental.
Locul de joacă, situat în cel mai îndepărtat colț din zonă a fost creat pentru a oferi copiilor o alternativă de a petrece timpul, astfel încât să nu se mai urce pe monument, lucru care deranjează anumite persoane.
Blocurile din spatele monumentului vor fi acoperite de o perdea de vegetație, formată inclusiv din copacii existenți.
Aceasta a fost ideea centrală a proiectului, de a da viață zonei din jurul monumentului, de a-i atrage într-o zonă de promenadă modernă inclusiv pe tineri și pe copii.
Directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, a arătat că nu se vor efectua niciun fel de lucrări în zona de protecție a monumentului, adăugând că susține proiectul și că, în cadrul consultării publice, a devenit evident un conflict al generațiilor.

Alți participanți la consultarea publică au atacat proiectul, susținând că zona va fi plină de beton și de piatră, că elementele de arhitectură vor obtura vederea și vor eclipsa monumentul ”sacru”.
Concluzia acestora reprezentanți ai vechii generații a fost că monumentul trebuie să rămână ”sacru”, încremenit în timp, inaccesibil copiilor și publicului în general, fără niciun fel de modificări în zona înconjurătoare, cu excepția tăierii arbuștilor de tuia.