Locuitorii Careiului au ajuns la capătul răbdării din cauza mirosurilor pestilenţiale care se revarsă asupra oraşului seară de seară. Mai mult sau mai puţin intens, în funcţie de direcţia din care bate vântul.

Careienii reclamă faptul că nu mai pot deschide geamurile şi nu mai pot sta pe terase, în propriile lor curţi sau pur şi simplu pe stradă, din cauza mirosurilor de dejecţii de porci şi de deşeuri animale intrate în putrefacţie.
Revolta a ajuns la cote maxime. Careienii se simt abandonaţi de autorităţile judeţene şi naţionale cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, care se rezumă la a aplica din când în când câte o amendă, în loc să rezolve definitiv problema, tăind răul de la rădăcină.
Deşi s-au vehiculat mai multe surse posibile pentru mirosurile pestilenţiale, Garda de Mediu Satu Mare a aplicat trei sau patru amenzi unei singure firme, care se ocupă cu producţia de biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr. Amenzile cu multe zerouri la coadă nu au reuşit să înlăture sursa poluării olfactive.
Careienii nu au nimic împotriva niciunui investitor, dar nu li se pare corect ca un oraş întreg să sufere ca să poată face profit un patron sau familia lui. Cu atât mai mult cu cât fabrica de biogaz, deşi îşi desfăşoară activitatea într-o zonă industrială trasată pe vremea regimului comunist, se află totuşi în intravilanul localităţii.
Careienii consideră, şi pe bună dreptate, că au dreptul la aer curat. Deocamdată s-au limitat la strângeri de semnături şi comentarii pe reţelele de socializare, însă, pe zi ce trece, devin tot mai decişi să recurgă la acţiuni mai hotărâte. În speranţa că instituţiile cu atribuţii în protecţia mediului îşi vor face în cele din urmă datoria. În caz contrar, nu este exclus să se ajungă şi la procese şi la plângeri penale.