Un careian care a fost înșelat prin metoda ”șmen” de către doi escroci a rămas cu o pagubă de 540 de lei întrucât autoritățile judiciare au renunțat la anchetă. Timp de doi ani, organele judiciare nu au reușit să-i identifice pe escroci. Astfel, printr-o sentință din 4 iulie 2022 a Judecătoriei Carei, dosarul a fost închis pe considerentul că ”prejudiciul este unul relativ redus”, iar cheltuielile cu continuarea anchetei ar depăși cu mult valoarea acestuia.

Careian înșelat de doi escroci cu 540 de lei
În iulie 2020, un careian a fost înșelat prin metoda ”șmen” de către două persoane necunoscute.
Cu prilejul solicitării de schimbare a sumei de 1000 lei în suma echivalentă dar în bancnote de valoare mai mică, respectiv de 50 şi 20 de lei, a suferit un prejudiciu în cuantum de 540 lei.
Careianul a depus plângere, dar după doi ani de anchetă Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei a cerut confirmarea renunțării la urmărirea penală.
Escrocii nu au putut fi identificați în doi ani
Potrivit informațiilor Opinie de Carei, procurorii au arătat că, până în prezent, nu s-a reușit identificarea persoanelor care au indus-o în eroare pe persoana vătămată.
În primul rând, nu au putut fi identificaţi martori care să poată da detalii cu privire la cele întâmplate şi care să ofere informaţii relevante. În al doilea rând, nici vizionarea imaginilor captate de camerele de supraveghere nu au fost în măsură să conducă spre identificarea autorilor, deoarece aceștia purtau mască de protecție şi şapcă.
În cele din urmă și careianul înșelat a renunțat să se mai constituie parte civilă, rămânând cu paguba de 540 de lei.
Cazul a fost închis
Judecătoria Carei a confirmat renunțarea la urmărirea penală a celor doi escroci din cauza lipsei martorilor sau a altor mijloace de probă s-a constatat o dificultate în a obţine probele necesare în vederea recuperării prejudiciului.
”Infracţiunea a fost săvârşită în luna iulie 2020 şi, deşi organele statului au intervenit prompt, se constată că nu se mai întrevăd activităţi investigative realiste care să ducă la identificarea autorilor faptei, astfel încât continuarea cercetărilor penale în cauză ar duce la consumarea de resurse materiale şi umane ale unităţilor de parchet şi ale organelor de cercetare penală care ar depăşi cu mult prejudiciul cauzat persoanei vătămate”, se mai arată în decizia Judecătoriei Carei.
Decizia Judecătoriei Carei nu este definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.
N.R. Informaţiile publicate de Opinie de Carei pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ