Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amenda cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care impiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 si 5.000 lei.

Careienii care nu s-au autorecenzat online, mai au la dispoziție 17 zile pentru a furniza date recenzorilor care se deplasează pe teren.
Etapa de recenzare pe teren se desfășoară în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.
Recenzorii careieni se confruntă cu numeroase piedici în activitatea lor. Unii careieni refuză să le deschidă ușile, alții refuză să furnizeze datele necesare completării chestionarelor, iar alții sunt pur și simplu de negăsit la domiciliile lor declarate.
În cazul în care persoanele care nu s-au autorecenzat sau nu au fost găsite acasă, recenzorii le lasă mesaje cu datele de contact, atât în limba română cât și în maghiară, solicitându-le să îi contacteze pentru a stabili o zi și o oră când sunt acasă în vederea completării chestionarelor. Din păcate, careienii nu iau în serios aceste mesaje și nu iau legătura cu recenzorii.
Recenzarea pe teren este programată să se încheie în 17 iulie, după care cei care nu s-au autorecenzat și nici nu au fost recenzați vor suporta consecințele legale.