În perioada 30 mai – 4 iunie 2022, elevi și profesori din cadrul Liceului Teoretic Carei au participat la a treia mobilitate, de data asta cu prezență fizică, din cadrul Proiectului Erasmus + „ DU COVID-19 À L’AGENDA 2030: NE LAISSER PERSONNE DE CÔTÉ”, organizat de liceul partener coordonator „I.E.S. Alcarria Baja (Guadajara)”, din Mondéjar, Spania.

Tema întâlnirii a fost dezbaterea Obiectivelor 3, 4 și 6 din Agenda 2030 a dezvoltării durabile.
Acest proiect se derulează prin participarea a 5 licee din Spania , Italia, Franța, Macedonia și România și își propune o serie de obiective, ce vizează aprofundarea fenomenului Covid-19, cunoașterea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 și conștientizarea lumii din jurul nostru, cu prioritățile relevante de acțiune, cu mare potențial de conformitate. Schimbul de experiență, s-a desfășurat, în orașul Mondéjar, o municipalitate situată în provincia Guadalajara, langă Madrid , unde trăiește o comunitate mare de români.
Pe parcursul acestui meeting echipa de proiect de la liceul nostru, formată din opt elevi și două cadre didactice, a avut prilejul de a cunoaşte echipa coordonatoare și mediul ei școlar prin intermediul unei palete largi de activități,care au permis implementarea unor practice educaționale inovatoare, care au pus accentul pe educația pentru sustenabilitate și dezvoltare durabilă. Elevii și profesorii au participat la diverse workshop-uri care au vizat analiza obiectivelor 3-Sănătate şi bunăstare – Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă., 4- Educaţie de calitate – Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi si 6-Apă curată şi sanitaţie – Asigurarea disponibilităţii şi managementului durabil al apei şi sanitaţie pentru toţi.
Au fost zile intense, cu activități variate de promovare a dialogului intercultural și de îmbunătățire a competențelor prin intermediul instrumentelor digitale de învățare în diferite aplicații, agreate de către elevi (kahoot, workshop-uri, karaoke,ateliere de creaţie,ateliere de prezentare a unor insecte,activitaţi sportive). S-au prezentat materiale interesante referitoare la obiectivele prevăzute.
Un moment elocvent a fost realizarea unui coș cadou de către echipe , cu produse specifice fiecărei tări, aduse de acasă și care a fost înmânat personalului centrului Covid din localitate,ca și multumire pentru efortul depus în pandemie.
Echipa a avut posibilitatea sa exploreze orașul Mondéjar , capitala Madrid-cu Muzeul Prado-care cuprinde una dintre cele mai interesante colecții de artă europeană, din secolul al XIV-lea și până la începutul secolului al XIX-lea, Parcul regal El Retiro și un City -Tour al orașului, urbea lui Cervantes- Alcalá de Henares, precum orașul Toledo, declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO în 1986, una dintre fostele capitale ale Spaniei și locul de coexistență a culturilor crestină, evreiască și mauritană. Echipele au avut prilejul de participa și la o tură de caiac pe lacul Buendia.
Mobilitatea s-a încheiat printr-un flashmob animat de elevii parteneri,care a prezentat lucrările realizate în cadrul workshop-urilor creative, care au sugerat cele17 obiective de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 .
Toți elevii participanți la mobilitate și-au îmbunătățit abilitățile lingvistice- franceză,engleză și spaniolă, au dobândit noi abilități personale, au conștientizat și au înțeleles alte culturi. Totodată merită felicitări pentru implicarea și competența dovedită și aducem mulțumiri familiilor primitoare care au găzduit elevii noștri.

Următoarele întâlniri vor avea loc anul viitor școlar.
Prof. Menţiu Gabriela, coordonator de proiect