Un anunţ făcut duminica trecută în biserică a provocat tensiuni în Lucăceni. Copiilor foştilor refugiaţi li s-a spus că trebuie să cotizeze câte 30 de lei la Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei. Pretenţia li s-a părut exagerată unor localnici în condiţiile în care mulţi dintre ei nici măcar nu şi-au primit deciziile de la Casa de Pensii, iar drepturile băneşti urmează să şi le primească, în cel mai bun caz, din ianuarie 2023.

Un anunţ la biserică a creat nemulţumire
Totul a început că anunţul făcut duminica trecută în biserica din sat. „S-a anunțat în biserică de către preot că refugiatii şi copiii refugiaților să se prezinte pentru a fi ștampilate legitimațiile, respectiv refugiații să achite suma de 50 de lei pe persoană, iar copiii refugiațiilor câte 30 de lei pe persoană. Sunt foarte mulţi care nici n-au primit o hotărâre sau o decizie pentru a beneficia de o sumă care va fi stabilită de Casa Judeţeană de Pensii. Cum vii să ceri bani înainte? Unde merg acesti bani?”, ne-a declarat Vasile Danciu din Lucăceni.
„De ce trebuie să le dau eu 30 de lei celor de la asociaţie?”
Vasile Danciu nu înţelege de ce ar trebui să dea un singur leu unei asociaţii pentru a beneficia de un drept stabilit prin lege. „Dacă unul sau ambii părinţi ai cuiva au fost refugiaţi, e clar că eşti copil de refugiat. Banii îi vei primi de la Casa de Pensii, nu de la Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei. Nu înţeleg de ce trebuie să le dau eu 30 de lei celor de la asociaţie pentru un drept stabilit prin lege. Mi se pare aberant ca unii să-şi umfle buzunarele pe spinarea urmaşilor refugiaţilor”, a adăugat Vasile Danciu.
Se cer controale din partea instituţiilor abilitate
Bărbatul din Lucăceni solicită controale din partea instituţiilor abilitate ale statului la această asociaţie care îi taxează pe foştii refugiaţi de 20 de ani. „Solicit în mod public ca cei de la Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, să fie controlaţi de Poliţie, ANAF şi alte instituţii abilitate. Să fie puricați, căci trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut şi fac în continuare. I-au prostit pe săracii bătrâni, au băgat bani mulți în buzunarul lor. Acești paraziţi profită de mulți bani din 2002 încoace. Cum adică să dai 50 de lei pe an unei asociaţii fantomă ca să-ţi primeşti drepturile băneşti de la Statul Român? Numai în Lucăceni în ultimii 20 de ani s-au strâns zeci de mii de lei prin această metodă de reprezentanţii acestei asociaţii fantomă”, a încheiat Vasile Danciu.
Plata indemnizaţiilor pentru copiii de refugiaţi, amânată
„Având în vedere faptul că, în data de 18.12.2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 130/2021, anunțăm solicitanții care au depus acte pentru dovedirea calității de copil urmaș după un părinte care s-a aflat în refugiu, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, ca urmare a persecuției etnice că s-a modificat data de la care se plătește indemnizația acordată de Legea 154/2021 (pentru modificarea și completarea OG 105/1999).
Ca urmare, acordarea indemnizațiilor copiilor urmași de refugiați și plata acestor indemnizații s-a amânat pentru 1 ianuarie 2023. Din cele 2096 de cereri depuse în județ, s-au soluționat prin emiterea unor hotărâri de admitere un număr de 807 cereri. Hotărârile emise urmează a fi comunicate beneficiarilor în următoarea perioadă”, informa Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare la finalul anului trecut.