Ieri după-amiază, la Teatrul Municipal Carei a avut loc un scurt program festiv In Memoriam Ștefan Ruha István, urmat de ceremonia de dezvelire a statuii marelui violonist, pe platoul din fața Teatrului.

Statuia a fost realizată de către sculptorul Lakatos Pál Sándor, la inițiativa Asociației Societatea Ady Endre din Satu Mare și a fost finanțată de către guvernul maghiar.
Au luat cuvântul președintele Asociației Societatea Ady Endre din Satu Mare, Tóth Páll Miklós, primarul Careiului, Eugen Kovacs, comisarul guvernamental Petneházy Attila, iar apoi a fost difuzat mesajul video al ministrului Reurselor Umane din Ungaria, prof. dr. Kásler Miklós.
Atmosfera muzicală a fost asigurată de Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare.
Manifestarea a continuat cu dezvelirea statuii marelui violonist Ștefan Ruha István, după care au fost depuse coroane de flori.
Organizatorul evenimentului a fost Asociația Societatea Ady Endre Satu Mare.
Ștefan Ruha István s-a născut la 17 august 1931 la Carei. A cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de mari muzicieni și dirijori. A apărut pe prima pagină a ziarelor de pe întreg globul, atunci când lumea prețuia mai mult arta, frumosul și cultură, decât șocul, groaza și kitch-ul, atunci când să fii o vedetă însemna să fii apreciat pentru talentul și geniul tău.
A fost o personalitate marcantă a vieții muzicale din țară și străinătate și făcut parte din linia de frunte a artei violonistice contemporane românești. A fost mereu mândru de orașul în care s-a născut și a învățat, de care era extrem de atașat.

Violonistul Ștefan Ruha István a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Carei.