Consiliul Local Carei a alocat 160.000 lei pentru eliberarea amplasamentului în blocul afectat de explozie

În ședința extraordinară, cu caracter de îndată, de azi, Consiliul Local Carei a aprobat achitarea contravalorii lucrărilor de eliberare amplasament în vederea finalizării expertizei tehnice în construcții la scara blocului din Piața Avram Iancu, unde a avut loc explozia din 27 februarie. 

Valorea lucrărilor, care vor fi achitate din bugetul local, este de 160.921 lei cu TVA inclus.




În vederea finalizării expertizei tehnice sunt necesare o serie lucrări de eliberare a amplasamentului, se arată în raportul tehnic al expertizei preliminare.
Lucrările constă în:
– evacuarea bunurilor din apartamentele din scara respectivă de bloc;
– înlăturarea elementelor de construcție, materiale, moloz din zonele unde acestea prezintă pericol de cădere de la înălțime;
– sprijinire provizorie pe suprafața apartamentului nr.27 (apartamentul de la etajul trei, dedesubtul celuia în care s-a produs explozia, care are planșeul crăpat) pe durata efecturăii lucrărilor de îndepărtare a molozului;
– realizarea unei sprijiniri ale plăcilor de planșeu grav avariate de la ultimul etaj;
– executarea lucrărilor de decopertare ale terasei blocului.
Durata prevăzută a lucrărilor este de 30 de zile.
Expertul, ing. Haraszy Gábor György, recomandă ca lucrările să fie executate ”cu grijă, sub supravegherea unei persoane de specialitate cu experiență, fără inducerea de vibrații sau șocuri mecanice asupra structurii avariate”.
După degajarea amplasamentului, expertul va finaliza expertiza tehnică a structurii de rezistență. În funcție de rezultatul acesteia, se va trece fie la demolarea apartamentelor de la ultimele două etaje, fie la consolidarea acestora.
Reamintim că în dimineața zilei de 27 februarie, în jurul orei 7.30, o explozie devastatoare a avut loc într-un apartament situat la etajul al patrulea într-o scară a blocului situat în Piața Avram Iancu din Carei, pe fondul unei acumulări de gaze. Unsprezece persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind spitalizate în stare gravă. Explozia a provocat pagube enorme nu numai în blocul în care s-a produs, ci și în alte blocuri apropiate, fiind avariate și câteva autoturisme parcate în zonă.