Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, 15 Martie, a fost sărbătorită sobru azi după-amiază în municipiul Carei. Manifestarea s-a desfăşurat la bustul poetului Petofi Sandor din centrul Careiului, în prezenţa a peste o sută de persoane.

Au fost prezenţi senatorul Turos Lorand, primarul Eugen Kovacs, consilieri judeţeni, consilieri locali, membri ai asociaţiilor culturale maghiare şi simpli careieni.
„Nu ne-am pregătit pentru o sărbătorire obişnuită, întrucât nu putem spune deloc că trăim vremuri obişnuite. La începutul anului, am crezut că în primăvară va trece pandemia şi va urma o perioadă normală în vieţile noastre. Însă Cel de Sus a decis altfel, aşa că nu ne-am pregătit de o sărbătoare obişnuită nici azi. Pe lângă faptul că toate s-au scumpit şi ne facem griji cum ne vom plăti facturile, se desfăşoară un război în Ucraina învecinată”, a declarat, în discursul său, primarul Eugen Kovacs, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale UDMR Carei.
Directorul Muzeului Municipal Carei, dr. Hago Attila Nandor, a prezentat semnificaţia istorică a Revoluţiei maghiare din 1848. De asemenea, au recitat poezii Erdei Mate şi Rozsa Adalbert.
În încheiere, au fost depuse coroane din partea pralementarilor UDMR de Satu Mare, a Primăriei Carei, a UDMR Carei, FDG Carei, a Protopopiatului Reformat şi a parohiilor reformate din Carei. Au depus corane şi flori Mold Marius şi prietenii, directori de instituţii de învăţământ, reprezentanţi ai asociaţiilor culturale maghiare şi simpli careieni.

Miercuri, 16 martie 2022, începând cu ora 17.45, la teatrul din Carei va avea loc un spectacol al Asociaţiei culturale Rekettye, dedicat Zilei Femeii şi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni