Actualizare2: Autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea si Sighetu Marmaţiei că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetăţenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen, a transmis Poliţia de frontieră.

Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta tară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea.
În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria se înregistrează un timp de aşteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane şi automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România.
Precizăm că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.
Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ.

Actualizare1: Potrivit ultimelor informaţii, motivul schimbării de atitudine în constituie faptul că Ungaria nu mai acceptă accesul refugiaţilor ucraineni pe teritoriul său fără paşaport biometric. Măsura a fost luată fără niciun anunţ prealabil.

Mai mulţi refugiaţi din Ucraina acuză poliţiştii maghiari din PTF Petea-Csengersima că şi-au schimbat brusc atitudinea şi recurg la tot felul de tertipuri pentru a-i împiedica să intre în Ungaria.
În pozele transmise portalului Opinie de Carei se poate vedea cum poliţiştii maghiari stau în spatele barierelor şi nu lucrează pentru a împiedica afluxul de refugiaţi ucraineni.
Această orientare pare să fie de dată recentă, până în urmă cu câteva ore poliţiştii maghiari comportându-se decent şi ajutându-i pe bieţii refugiaţi din Ucraina să treacă cât mai repede peste formalităţile de intrare în ţară.
„Este o bătaie de joc ceea ce fac cu noi. Nu suntem migranţi africani sau asiatici de care se teme atâta Guvernul Ungariei. Suntem doar nişte oameni bătuţi de soartă care fugim din calea unui război pe care nu noi l-am provocat. Oricum nu avem de gând să rămânem în Ungaria, ci să mergem la rude şi cunoscuţi în Occident”, a declarat un refugiat, care a şi trimis câteva imagini portalului Opinie de Carei.