Portalul Opinie de Carei a consultat un expert în stabilirea cauzelor exploziilor, care a declarat, sub protecţia anonimatului, că explozia de duminică dimineaţă din Carei a fost provocată aproape sigur de o acumulare de gaze în scara blocului. Facem precizarea că expertul în cauză a văzut doar fotografiile apărute în spaţiul public, neavând acces la locul accidentului.

Doar în scara blocului s-ar fi putut acumula atâta gaz
Potrivit expertului, forţa extraordinară a exploziei indică o acumulare mult mai mare de gaze decât cea care s-ar fi putut aduna într-o cameră sau o bucătărie a unui apartament.
„Nu avea cum să se adune atâta gaz într-o încăpere sau chiar într-o locuinţă încât să genereze o asemenea explozie violentă. Eu consider că acumularea de gaze s-a produs în scara blocului. Acesta ar fi şi motivul pentru care nu s-a declanşat niciunul dintre senzorii de gaz din cele patru apartamente de la etajul al patrulea. Consider o asemenea cantitate de gaz s-a acumulat într-un timp mai lung şi s-a adunat pe scară la ultimul nivel, ştiindu-se faptul că gazul e mai uşor decât aerul”, a declarat expertul consultat de portalul Opinie de Carei.
Ipoteza expertului este confirmată şi de datele disponibile până în prezent. La apartamentul în care s-a declanşat explozia a fost efectuată cu scurt timp în urmă o verificare a instalaţiei de gaz. Dacă scurgerea ar fi avut loc în apartament, locatarii s-ar fi asfixiat cu siguranţă, înainte de deflagraţie.
Un senzor de gaz a pornit chiar înainte de explozie
Unul dintre locatarii de la etajul patru, dintr-un apartament învecinat cu cel în care s-a declanşat explozia, a declarat că, la un moment dat, a început să îi sune senzorul de gaz. S-a repezit să deschidă fereastra, dar după câteva secunde a urmat explozia devastatoare. Cel mai probabil în acel moment gazul acumulat în scara blocului a început să intre în apartamentele de la ultimul etaj.
Miros de gaz şi posibile intervenţii la reţeaua de gaz din scara blocului
Opinie de Carei a reuşit să stea de vorbă azi cu un alt locatar de la etajul patru, care a declarat că de mai multe zile în casa scărilor se simţea un miros greu. La momentul respectiv nu şi-a dat seama că ar putea proveni de la scurgerile de gaz, dar acum este ferm convins.
Alţi locatari din scara afectată de explozie au început să declare că, înainte cu câteva zile de explozie, au observat că au fost efectuate lucrări la reţeaua de distribuţie a gazelor în interiorul scării respective. Anchetatorii vor trebui să stabilească cine a efectuat respectivele lucrări şi în ce au constat ele.
Expertul INSEMEX, aşteptat să sosească la Carei
Împrejurările în care s-a produs explozia vor fi lămurite de un expert al Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, care urmează să sosească mâine sau poimâine la Carei.
„Având acces la faţa locului şi studiind efectele exploziei, expertul de la INSEMEX va putea stabili unde a s-a înregistrat acumularea de gaze. Direcţia în care explozia a împins uşile apartamentelor, locul şi modul în care a fost afectată conducta de gaze şi alte detalii care pot fi observate doar la faţa locului îl vor ajuta pe expert să determine condiţiile în care s-a produs explozia şi, cel mai important, unde a avut loc acumularea de gaze”, a declarat expertul consultat de Opinie de Carei.
Expertiza va fi utilizată în ancheta penală derulată de Poliţie sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei. În funcţie de rezultatul expertizei se vor lua măsurile legale care se impun.