Careianca Dari Helga, dublă legitimată la cluburile Statisztika Budaors și CSM Victoria Carei, a acordat un interviu emisiunii Astaltenisz (Tenisul de masă), difuzată de postul de televiziune M4 din Ungaria.

Reproducem principalele declarații ale sportivei originare din Carei
A început la Carei, a ajuns la Budaors
”Am început să joc tenis de masă în Carei. Am avut 12 ani când, la un concurs de cadeți la Angyalfold, la care am participat sub culorile Careiului, și am fost contactată de cei de la Statisztika Budaors. M-au întrebat dacă nu vreau să particip vara la o tabără de antrenament și apoi să discutăm despre viitor. Așa s-a și întâmplat, am venit vara în tabără și de atunci am tot rămas. La început am venit câte două-trei săptămâni la Budapesta, căci școala o făceam în Carei. Stăteam o săptămână la Budapesta, una la Carei, când cum. Am absolvit clasa a VIII-a în aceste condiții, iar clasa a IX-a am început deja în Ungaria.”
Ar fi putut merge la Constanța, dar e prea departe de Carei
”Aș fi avut încă o posibilitate, să rămân în România și să mă duc la Constanța, unde există un centru olimpic. Însă drumul până acolo durează 13-14 ore din Carei, iar de acolo aș fi putut merge acasă doar de vreo două ori pe an, pentru o săptămână sau două, ceea ce ar fi fost foarte greu. La Budapesta, am putut rezolva mult mai ușor acest lucru. Este mai aproape și am putut merge mai des acasă. În plus, aici este o echipă foarte bună, cu care m-am acomodat foarte repede.”
Clubul Statisztika, a doua casă
”Pot să spun că Clubul Statisztika este a doua mea casă. Nu foarte multă lume poate spune despre sine că este în sala de sport 24 de ore din 24. Eu însă chiar pot spune acest lucru, întrucât acolo mă antrenez, acolo dorm, acolo trăiesc de fapt.”
Îi lipsește mult Careiul, orașul natal
”Îmi lipsește mult Careiul. De câte ori am ocazia, merg acasă. Dacă se poate merg acasă de de vineri după-amiază până luni dimineață, uneori și perioade mai lungi dacă am ocazia, pentru a sta cu familia, cu prietenii. Careiul este un oraș mult mai liniștit decât Budapesta, care este mult mai aglomerată. Careiul, un oraș cu circa 25.000 de locuitori, este foarte liniștit, toată lumea cunoaște pe toată lumea, asta e ceea ce îmi lipsește cel mai mult.”
Pictura, noul hobby
”De Crăciun am primit de la un prieten de familie un set pentru pictură pe pânză. Pe pânză sunt numerotate anumite părți, fiecare număr reprezintă o culoare. Am început să pictez. Acest lucru mă poate relaxa într-atâta că abia după trei-patru ore am observat cât de târziu s-a făcut. M-am dateșat, m-am concentrat doar șla pictură, iar timpul pur și simplu a zburat.”
A întrerupt facultatea pentru a se concentra asupra sportului
”În septembrie, am început Facultatea de Științe Economice și Management din Debrecen. Am început ca și student individual, adică nu m-a prezentat la cursuri, ci doar la examene. Am fost nevoită să învăț singură, așa că și aici a trebuit să improvizez, căci și aici totul stă în matematică. Împreună cu antrenorii și părinții, am decis că următoarele șase luni sau următorul an va fi unul pasiv, întrucât deja a fost prea greu. Au fost situații în care, în decembrie, am ajuns noaptea acasă de la Campionatele Mondiale, dimineața m-am urcat în mașină, am condus din Budapesta până în Debrecen pentru a-mi da examenul, iar apoi am mers direct la aeroport, pentru că am plecat la o nouă competiție. Așa a arătat ultima jumătate de an din viața mea, a fost extrem de aglomerată, așa că am decis ca, pentru o perioadă de timp, să mă concentrez doar asupra tenisului de masă. Facultatea o voi continua mai târziu.”
Joacă la Budaors și la Carei
”Acum joc la Budaors, dar și le echipa din Carei, unde am început să joc tenis de masă. Sunt de peste un an și jumătate la clubul din Budaors și nu planific să plec. Aș vrea să joc cât mai mult timp pentru această echipă și pentru echipa din Carei. Acest lucru este foarte bun pentru mine din toate punctele de vedere.”
Trecerea la seniori, un pas foarte mare
”Să treci la seniori este un salt foarte mare, concursurile vor fi cu totul altfel, ra și mai puține la număr decât până acum, la categoria U19. Voi avea de înfruntat jucători mult mai puternici și mult mai experimentați. Va fi destul de dificil să fac acest pas și să mă acomodez cu noile condiții. La U19 am avut un an foarte aglomerat, am fost la concursuri aproape în fiecare săptămână, aici sau în străinătate. Va fi destul de ciudat pentru mine că nu voi călători atâtat.”
Țelul: participarea la Olimpiadă
”Țelul meu este ca o dată să ajung la Olimpiadă și pentru asta fac aceste sacrificii. După părerea mea, cea din 2024 este puțin cam prea devreme pentru mine, dar la următoarea voi face tot posibilul ca să ajung.”