Proprietari din blocul devastat de explozia care a avut loc duminică dimineață în Carei vorbesc tot mai insistent despre o serie de intervenții la rețeaua de gaze care au fost realizate înainte cu câteva zile de deflagrație.

Apar amănunte despre intervenții la rețeaua de gaze
După ce și-au revenit din șoc, o parte dintre locatarii blocului în care a avut loc explozia, situat în Piața Avram Iancu din Carei, au început să își amintească despre faptul că, în zilele premergătoare deflagrației, au observat echipe de intervenție care au efectuat lucrări la rețeaua de gaze din casa scărilor.
Încă nu este clar încă dacă s-au schimbat contoare sau s-au efectuat alt gen de intervenții.
Declarațiile victimelor, esențiale pentru stabilirea adevărului
Pentru a lămuri pe deplin circumstanțele în care s-a produs acumularea de gaze care a generat explozia, proprietarii ar trebui să declare în fața anchetatorilor tot ceea ce își amintesc despre aceste intervenții.
Asemenea informații ar fi utile, în condițiile în care nu s-a putut stabilit cu exactitate de unde a provenit scurgerea de gaze.
Multe prea multe semne de întrebare
Inițial, s-a mers pe varianta că cei doi vârstnici în apartamentul cărora s-a înregistrat explozia s-ar fi încălzit la flacăra aragazului, respectiv că aceasta s-ar fi stins din cauza fluctuației de presiune, acumulându-se gaze în apartament.
Ulterior, a reieșit că cei doi vârstnici avea centrală de apartament, care a fost verificată în urmă cu trei săptămâni, fără să se constate scurgeri de gaze. În schimb, s-a stabilit că explozia a fost declanșată de punerea în funcțiune a unui cuptor cu microunde, pe fondul unei acumulări importante de gaze.
La fel de interesant este faptul că toate cele patru apartamente de la etajul al patrulea al blocului unde a avut loc explozia erau dotate cu senzori de detectare a scurgerilor de gaze. Anchetatorii urmează să stabilească dacă acestea erau active în dimineața zilei de duminică.
Este curios este și faptul că, deși este clar că a avut loc o acumulare importantă de gaz, niciunul dintre cei doi vârstnici nu au sesizat mercaptanul și nici au s-au asfixiat.
O anchetă judiciară minuțioasă va trebui să răspundă tuturor acestor întrebări.
O explozie care a îngrozit Careiului
Reamintim că duminică dimineață, în jurul orei 7.30, o explozie devastatoare a avut loc într-un apartament situat la etajul al patrulea dintr-un bloc situat în Piața Avram Iancu din Carei. Unsprezece persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind spitalizate în stare gravă. Explozia a provocat pagube enorme nu numai în blocul în care s-a produs, ci și în alte blocuri apropiate, fiind avariate și 14 autoturisme parcate în zonă.