Vineri dimineață, în capitala Kiev sunt auzite explozii puternice, în timp ce forțele ucrainene se luptă cu invadatorii ruși care înaintau spre capitală în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, informează HotNews.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina:
Zelenski a spus că Rusia a reluat vineri la ora 4 dimineața atacurile cu rachete, dar că trupele trimise de Putin s-au oprit din înaintare în majoritatea direcțiilor. Într-un discurs televizat, președintele ucrainean a declarat că loviturile rusești au vizat atât ținte militare, cât și civile.
Președintele Zelenski spune că este ținta numărul 1 a rușilor, în timp ce oficiali americani spun că forțele trimise de Vladimir Putin sunt la câțiva kilometri de Kiev.
„(Inamicul) m-a marcat ca fiind ținta numărul unu”, a avertizat președintele ucrainean Zelenski într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi.
„Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului. Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina”.
Întrebat dacă este îngrijorat de siguranța lui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: „Din câte știu eu, președintele Zelenski rămâne în Ucraina la postul său și, desigur, suntem îngrijorați pentru siguranța tuturor prietenilor noștri din Ucraina – oficiali guvernamentali și alții.”
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a descris atacul din această dimineață de la Kiev ca fiind „oribil”, comparându-l cu un atac al Germaniei naziste.
”Ultima dată când capitala noastră a trecut prin așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel rău și îl va învinge și pe acesta. Opriți-l pe Putin. Izolați Rusia. Rupeți toate legăturile. Dați Rusia afară de peste tot”, a spus Kuleba.
Rusia a invadat joi Ucraina
Rusia și-a lansat joi invazia pe uscat, în aer și pe mare, în urma unei declarații de război a președintelui Vladimir Putin. Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au fugit în timp ce exploziile și focurile de armă au zguduit marile orașe. Zeci de persoane au fost declarate ucise.
Oficiali americani și ucraineni spun că Rusia urmărește să captureze Kievul și să răstoarne guvernul.
Trupele rusești au cucerit fosta centrală nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în timp ce înaintau pe cea mai scurtă rută spre Kiev, dinspre Belarus, la nord.