Portalul Opinie de Carei lansează un nou sondaj în rândul cititorilor pentru a afla părerea lor despre modul în care ar acţiona în cazul unui conflict armat în care ar fi implicată ţara noastră. Accesaţi şi votaţi sondajul de mai jos.

Potrivit unui sondaj realizat pe plan naţional de către Avangarde la comanda G4Media, la întrebarea ce ați face personal în caz de război, 31% din respondenți spun că vor lupta, 18% că se vor refugia în altă țară, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.
În schimb, 50% dintre cei intervievați cred că românii ar lupta dacă România ar fi atacată, 20% cred că nu, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.
La întrebarea ”din câte cunoașteți din discuțiile cu prietenii și apropiații, aceștia se gândesc mai degrabă să plece din țară în cazul unui război sau sunt dispuși să rămână?”, 20% au răspuns ”să plece”, 44% au răspuns ”să rămână” iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.
Potrivit legislației, refuzarea încorporării este infracțiune și se pedepsește din punct de vedere penal. „Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.