În evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare există în prezent amenajate trei puncte de comandă și 59 de adăposturi de protecție civilă, informează ISU Satu Mare. La nivelul municipiului Carei figurează trei adăposturi de protecție civilă.

Punctele de comandă sunt:
* un punct de comandă județean de bază, situat în subsolul clădirii tribunalului Satu Mare, care este nefuncțional;
*un punct de comandă județean de rezervă, amplasat în subsolul unei clădiri din orașul Tășnad;
*un punct de comandă municipal, situat la subsolul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare dotat cu toată aparatura de specialitate necesară, care la nevoie poate fi operaționaliza.
De asemenea, există 59 de adăposturi de protecție civilă, care pot proteja în caz de nevoie aproximativ 30.000 de persoane, acestea fiind amplasate în subsolurile unor blocuri, instituții publice și operatori economici, după cum urmează:
* 23 de adăposturi în municipiul Satu Mare;
* 3 adăposturi în municipiul Carei;
* 2 adăposturi în orașul Tășnad;
* 31 de adăposturi amenajate la UAT-urile din mediul rural.
La acestea se mai adaugă și fondul de adăpostire privat, al căror construcții sunt amenajate în subsolurile gospodăriilor cetățenești.
În municipiul Carei, adăposturile sunt situate la următoarele adrese: str. 1 Decembrie nr.40 (sediul Primăriei Carei), str. Kolcsey Ferenc nr.1 și strada Iuliu Maniu nr.6.
Situația adăposturilor la nivel național și implicit la nivelul județului nostru poate fi consultată accesând următorul link.
Legea nr. 481 din 8 noiembrie 2004 (*republicată*) privind protecția civilă, cu modificările și completările ulterioare prevede că deținătorii (administratorii de blocuri/asociațiile de locatari/operatorii economici/conducătorii instituțiilor publice/ conducătorii administrațiilor publice locale) și utilizatorii adăposturilor publice de protecție civilă sunt obligați să îndeplinească normele și măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor și a instalațiilor utilitare ale acestora în stare de funcționare, astfel, în acest sens, adăposturile se inspectează periodic de către personalul de specialitate al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare.
Conform legislației, în timp de pace adăposturile publice de protecție civilă, cu excepția spațiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinații, cu respectarea normelor tehnice, cu obligația de a fi eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore și cu informarea prealabilă a centrelor operaționale din cadrul serviciilor de urgență profesioniste.