Referitor la evenimentul petrecut în data de 13.02.2022 la secția Psihiatrie Acuți a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, soldat cu decesul unui pacient, conducerea Spitalului Judeţean a făcut o serie de precizări.

Precizările Spitalului Judeţean:
– În seara zilei de 12.02.2022, după ce a fost prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, pacientul, în vârstă de 71 de ani, a fost transportat cu o ambulanță, însoțit de un echipaj de poliție, la secția Psihiatrie Acuți unde a fost internat cu diagnosticul ”Agitație psihomotrie. Heteroagresivitate.Tulburări mentale și de comportament. Tulburăre organică de personalitate”. Internarea a fost consemnată în baza de date a secției la ora 19.08.
– După internare, dat fiind diagnosticul și starea pacientului, a fost necesară contenția mecanică acestuia pe perioadă determinată în conformitate cu Legea Sănătății Mintale. Ulterior, După sedare, pacientul a fost decontenționat.
– În dimineața zilei de de 13.02.2022, în jurul orei 6.00 pacientul s-a deplasat la toaletă pentru satisfacerea necesităților fiziologice. După un interval de circa 10-15 minute, pacientul a fost descoperit atârnat de mânerul unui geam de la toaletă.
– A fost alertat personalul de serviciu, medicul de gardă și s-a trecut la efectuarea manevrelor de resuscitare, inclusiv de un echipaj de SMURD, specializat în acest gen de intervenții.
– Din păcate manevrele au rămas fără răspuns astfel că, după 90 de minute, pacientul fost declarat decedat.
– Au fost anunțate instituțiile abilitate, Poliție, Parchet, care vor efectua ancheta specifică.
– Conducerea SJU Satu Mare a demarat o anchetă internă rezultatele acesteia urmând a fi comunicate ulterior.
– Mai menționăm faptul că pacientul a avut mai multe internări succsive în cadrul secției Psihiatrie, ultimele fiind în lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2021, și ianuarie 2022.