România Actualităţi a realizat un reportaj despre primii monitori de schi pentru persoanele cu dizabilități din ţara noastră. Unul dintre ei este careianul Bogdan Cioltea, iar ceilalţi doi sunt sătmărenii Vasile Bota şi Adrian Cherecheș.

“Aş vrea să îmi încerc limitele, să văd până unde pot să ajung, cât mai departe. Sau, de ce nu, măcar să învăţăm o persoană care să ajungă la paralimpice să reprezinte ţara noastră”, a declarat careianul Bogdan Cioltea corespondentului România Actualităţi, Sergiu Podină.
“Poți să practici schi dacă ești în scaun cu rotile? Nu vă grăbiți cu răspunsul pentru că acesta este ”Da”, deși pare aproape imposibil. În România sunt peste 850 de mii de persoane cu dizabilităţi şi nicio pistă de schi accesibilizată. Dar, cu toate acestea, există soluții. Asociația Caiac Smile din Satu Mare, prin implicarea lui Ionuț Stancovici, a reușit în acest sezon de iarnă să doteze mai multe pârtii de schi din România cu scaune speciale pregătite cu schiuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Primii care au urcat pe monoschiuri au fost Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea, tot ei fiind acum primii din România acreditați să fie monitori de schi pentru persoanele cu dizabilități. Sergiu Podină a stat de vorbă cu ei”, se arată în reportajul difuzat de România Actualităţi.
Începând de săptămâna trecută, Asociația Caiac SMile are primii monitori de ski pentru persoane cu dizabilități din ţară. Careianul Bogdan Cioltea, respectiv Bota Vasile şi Chereches Adrian, au obținut titlul de monitori la finalul a doi ani de muncă, fiind primii din România.
Cei trei sunt sătmăreni și au descoperit plăcerea skiatului în urmă cu doi ani, perioadă în care s-au antrenat constant pentru a deveni profesioniști pe pârtie. L-au urmat pe Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile, pe toate pârtiile din țară unde s-a deplasat și au exersat continuu pentru a-și dezvolta abilitățile de monitori.
În acest moment ei au fost acreditați de cei de la Euroski – Centrul Național Formare Monitori drept monitori de ski pentru persoanele cu dizabilități.