Astăzi, 8 ianuarie, comemorăm o strălucită reprezentantă a artei careiene, Lukácsovits Magda (8 ianuarie 1933-2011), restauratoare și pictoriță. S-a născut la data de 8 ianuarie 1933, în localitatea Carei, județul Satu Mare. A urmat cursurile şcolii generale în orașul natal și a absolvit Școala de pictură din Baia Mare în 1955, unde a reușit să se înscrie cu ajutorul sculptorului Vida Gheza.

magda lukacsovits
În perioada 1955-1961 a urmat cursurile Academia de Arte. Între 1962-1963 urmează cursuri la Muzeul de Arte Plastice din Budapesta în domeniul restaurării.
Între 1961-1966 activează ca profesoară de desen în Hunedoara, timp în care ajută la restaurarea Castelului Huniazilor. În anii următori este angajată ca desenator tehnic pentru construirea barajului.
Din 1970, împreună cu soțul ei și cu cei doi copii, locuiesc în Cluj Napoca. În timpul regimului comunist emigrează în Germania. Până la pensionare primește un studio în cadrul unei firme de restaurare a bisericilor unde poate să-și finalizeze proiectele primite.
Din 2011, din cauza bolii Parkinson, necesită îngrijire,însă după 6 ani de luptă, se stinge din viață în localitatea Memmingen. Preocuparea ei predominantă este realizarea de portrete, însă se axează și pe lucrările de artă bisericească. Compozițiile sale sunt caracterizate de armonie și de utilizarea fină a culorii.
A pictat tablouri în multe biserici transilvănene, dar a și salvat o mulțime de opere, în urma restaurării.
Lucrări bisericești realizate de aceasta se găsesc și în zona Careiului, la Ghilvaci și la Urziceni unde a realizat picturi pe tavan, spre sfârșitul anilor ’50, iar mai târziu realizează picturi pe pereții Bisericii Sfântul Duh din Carei precum și pe pereții Bisericii Sf. Iosif din Căpleni. În 2010 creează ultima pictură pe pereții Bisericii Sf. Anton din Satu Mare. Obiecte liturgice realizate de artistă se mai găsesc în Biserica Sf. Josephus Calasantius din Carei, Biserica Sf. Maria de Fatima din Carei, Biserica Sf. Anton din Satu Mare, în Biserica Romano-Catolică din Andrid, Biserica Romano-Catolică din Ciumești, Biserica Sf. Iosif din Căpleni și la Biserica Sf. Anton de Padova din Căpleni.
Sursa: Bilbioteca Municipală Carei