Trei jurnaliștii sătmăreni, care au trimis materiale de presă pentru concursul: „Sens și contrasens în mass-media”, vor premiați în cadrul Galei Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZPR) 2020. Printre aceștia se numără și careianul Valeriu Ioan.

valeriu ioan
Cei trei jurnaliști premiați din județul Satu Mare sunt: Dumitru Țimerman și careianul Valeriu Ioan – redactori colaboratori la cotidianul ,,Gazeta de Nord-Vest” și realizatori de emisiuni la ,,Nord Vest Tv” Satu Mare, dar și Eva Laczko – redactor colaborator la cotidianul ,,Informația zilei”, realizatoare de emisiuni la ,,ITV” Satu Mare.

Concursul cu tema: „Sens și contrasens în mass-media”, inițiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) în luna februarie 2021, se va finaliza joi, 8 iulie, cu o Gală televizată în regim de direct, de la ora 17.00, în Studioul 3 al Televiziunii Române (TVR1) din București.

Memoriu de activitate publicistică
Subsemnatul, Ioan Valeriu-Valerian, profesor de Educație Muzicală și Religie Greco-Catolică, editorialist, realizator de emisiuni la Trustul de Presă ”Nord Vest TV ADVERTISING” Satu Mare și redactor la ziarulrealitatea.ro, înaintez următorul memoriu de activitate publicistică.
”Primii zori” ai activității de gazetar mi-au mijit în anul 1991, când sub îndrumarea Maestrului Pompiliu Comșa am deprins ABC-ul ziaristicii, perioda primilor doi ani, 1991-1993, conducându-mă în marea aventură a tânărului ”fără griji și fără bani”, dornic de a fura cât mai multe taine din secretele cuvintelor așezate pe foaia de ziar.
În această perioadă am lucrat ca redactor şi secretar de redacţie la săptămânalul OBSERVATOR T-TECUCI, Acţiunea; Jurnalul de Galați.
Din anul 2000 până-n prezent activez ca redactor la Trustul de Presă POMPIDU-REALITATEA, odată cu admiterea la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca din anul 2004 profilându-mă și pe domeniul de critică muzicală, publicând ca și colaborator în revistele ”Mesagerul Sfântului Anton” în perioada 2008-2011; și ”CITADELA” din Satu Mare în perioada 2009-2011.
Din data de 01 ianuarie 2011 până-n prezent, sunt colaborator – realizator și prezentator de emisiuni la postul de televiziune Nord – Vest TV Satu Mare, pentru ca din data de 15 mai 2013 până-n prezent să semnez editoriale la cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare.
Odată cu intrarea în domeniul televiziunii, m-am străduit să deprind arta filmării și editării de imagine video / foto, procurându-mi propriile camere de filmat și accesoriile specifice activității de cameramam, învățând montajul și editarea de televiziune prin programele : Sony Vegas 13; Adobe Premiere 5,5; DaVinci Resolve 6.
Aceste competențe dobândite mi-au oferit posibilitatea să-mi lucrez de la ”a la z” materialele video, atât în format analog de MEPG2, cât și-n format digital MP4 – FULL HD.
De asemenea, din dorința de auto – perfecționare a luat naștere foto/videoeditorialul, gen gazetăresc pe care l-am creat în anul 2020, din dorința de a îmbina Presa Scrisă în format de text online cu partea de Video televiziune (în format Full HD 1920 – 1020, cu găzduire pe Canalul YOUTUBE) … și cu fotoreportajul, pentru a veni în sprijinul cititorilor din zona presei scrise online cu informații noi, veridice complete și de mare importanță pentru societate.
Acestea fiind menționate, vă doresc Har și inspirație în tot ceea ce înfăptuiți.
Cu aleasă considerație
Prof. Valeriu Ioan