În viitorul ciclu financiar al Uniunii Europene, Primăria Carei își propune să atragă finanțări nerambursabile prin intermediul proiectelor din fonduri europene de peste 150 milioane euro, față de cele 40 de milioane de euro atrase în ciclul care tocmai s-a încheiat, a declarat primarul Eugen Kovacs în ședința de azi a Consiliului Local, cu ocazia aprobării bugetului local pe anul în curs.

kovacs keizer

”În primul ciclu financiar al Uniunii Europene, am realizat investiții din fonduri europene în valoare de 17 milioane de euro. În ciclul actual, am câștigat finanțări pentru proiecte în sumă totală de 40 de milioane de euro, iar în următorul ciclu vrem să atragem finanțări din fonduri europene de peste 150 milioane de euro”, a declarat primarul Eugen Kovacs. Primul ciclu de finanțare a fost în perioada 2007-2013, al doilea din 2014 până în 2020, iar noul ciclu va dura din 2021 până în 2027. Cea mai importantă investiție o va constitui drumul de ocolire pe cealaltă parte a orașului, realizabil în trei etape, astfel încât Careiul să dispună de un inel de ocolire complet, a arătat primarul Kovacs.
”Numai în acest an, trebuie să realizăm investiții de 10 milioane de euro”, a adăugat primarul Careiului. Majoritatea banilor provin din cele patru mari proiecte de infrastructură aflate în implementare: Mobilitate 1, Mobilitate 2, zona de agrement Șomoș și modernizarea iluminatului public. În cazul în care în acest an vor fi finalizate licitațiile de execuție pentru bazinul de înot, locuințele sociale și biblioteca cu parcarea subterană, suma atrasă ar putea fi mult mai mare.
Managerul public Beko Tamas a prezentat structura bugetului local pe anul 2021 (detalii aici). ”Este un buget local realizabil, axat pe investiții și pe atragerea de fonduri europene”, a concluzionat Beko.
”Niciun buget nu este perfect, dar consider că acesta este cel mai realizabil din ultimii 20 de ani”, a declarat primarul Eugen Kovacs, adăugând că managerul public Beko Tamas este un membru de bază al echipei care a întocmit an de an proiectele de buget local.
Tot în ședința de azi, consilierii locali careieni au mai votat bugetele Clubului Sportiv Municipal Victoria Carei, al Centrului de Promovare al Turismului Cultural ”Grof Karolyi”, respectiv al celor două firme deținute de administrația locală: SC Piețe Parcări SRL și SC Carei Trans Bus SRL. Consilierii locali au aprobat toate cele 21 de proiecte de hotărâre incluse pe ordinea de zi a ședinței.