Primăria Carei a publicat proiectul bugetului local pe anul 2021. Un buget local în valoare de 88,75 milioane de lei, din care pentru investiții au fost alocați 45,9 milioane lei. Administratorul public Beko Tamas a analizat pentru portalul Opinie de Carei proiectul bugetului local careian propus spre aprobare Consiliului Local.

beko-tamas

În valoare totală de 88,75 milioane lei, reprezintă o creștere de aproximativ 17% față de bugetul de anul trecut. Veniturile bugetului local se compun din venituri proprii, în sumă de 34,2 milioane lei, în creștere cu circa 13% față de 2020, cotele defalcate reprezintă 20,2 milioane lei, estimările fiind făcute de Ministerul Finanțelor, respectiv TVA descentralizat în sumă de 9,5 milioane lei. ”Din acești 9,5 milioane lei, 2,6 milioane sunt prevăzuți pentru cheltuielile de funcționare a învățământului, în creștere cu 20% față de anul trecut. 6,4 milioane lei reprezintă contribuția de 90% a statului pentru salariile îngrijitorilor persoanelor cu handicap și indemnizațiile persoanelor cu handicap. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când este alocată întreaga sumă necesară încă de la începutul anului. Alte circa 13 milioane lei (8,7 milioane euro) sunt sumele pe care vrem să le accesăm din fonduri europene și ale bugetului de stat prin intermediul proiectelor aflate în implementare”, a declarat administratorul public Beko Tamas.
La capitolul cheltuieli, 38,5 milioane lei au fost alocați pentru cheltuielile de funcționare a administrației locale, respectiv 50,2 milioane lei pentru secțiune de dezvoltare. ”Secțiunea de dezvoltare reprezintă 56% din buget, ceea ce înseamnă că din fiecare 100 de lei cheltuiți de primărie în acest an, 56 vor merge pentru dezvoltare. Anul trecut, procentul a fost de 46%. Sunt asigurate sumele necesare pe tot anul pentru cheltuielile salariale ale angajaților, achitarea datoriei publice, în acest an de 4,7 milioane lei, adică 950.000 euro. Avem un grad de îndatorare de 16%, legea permite maxim 30%, dar nu vrem să ajungem la acest nivel”, a declarat administratorul public Beko Tamas.
Pentru învățământ au fost alocați în acest an 9,8 milioane lei (aproape 2 milioane de euro), din care 3,6 milioane lei pentru funcționare, 343.000 lei pentru bursele elevilor și 5,3 milioane lei pentru investiții (finalizarea lucrărilor de modernizare și extindere a Școlii Vasile Lucaciu).
Pentru Sănătate au fost alocați 750.000 loei, din care 600.000 lei vor merge pentru achiziționarea oxigenului lichid necesar spitalului în tratarea pacienților cu coronavirus.
Pentru Cultură, sport au fost alocați 3 milioane lei: 1,2 milioane lei pentru Centrul de Promovare a Turismului Cultural Grof Karolyi, 800.000 lei pentru Clubul Sportiv Municipal Victoria Carei, respectiv 1 milion de lei pentru Centrul Cultural.
La Asistență socială au fost prevăzute sumele necesare achitării salariile îngrijitorilor persoanelor cu handicap și indemnizațiile persoanelor cu handicap, respectiv sumele necesare pentru funcționarea corespunzătoare a cantinei sociale și a creșei pentru copii.
Investițiile au, conform listei propuse pe 2021, o valoare totală de 45,9 milioane lei. 42,4 milioane vor veni pe proiecte din fonduri UE și bugetul de stat, inclusiv PNDL, iar 3,4 milioane din bugetul local. ”Anul acesta vom plăti din bugetul local 750.000 lei pentru cofinanțarea la cele 17 proiecte aflate în derulare, respectiv 685.000 lei pentru diferite studii (studii de fezabilitate, DALI și proiecte tehnice) pentru proiectele pe care le pregătim pentru noul ciclu financiar al Uniunii Europene”, a declarat Beko.
În acest an, 85% din suma preconizată a fi atrasă provine din implementare a patru mari proiecte de infrastructură: Mobilitate 1, Mobilitate 2, zona de agrement Șomoș și modernizarea iluminatului public.
”Ca și concluzie, credem că este un buget echilibrat, care asigură buna funcționare a aparatului propriu și a instituțiilor subordonate, cu accent deosebit pe investițiile realizate prin atragerea de fonduri europene”, a declarat Beko Tamas.
”Având în vedere cifrele de până ieri, veniturile proprii prevăzute în buget au fost încasate deja în proporție de 48%. La fonduri europene și din bugetul de stat, azi suntem la 2,3 milioane euro din cele 8,7 milioane preconizate prin proiecte. Cifrele sunt îmbucurătoare după primele trei luni și jumătate. Dacă nu se întâmplă nimic deosebit, sunt șase reale de realizare a veniturilor prevăzute în bugetul local propus spre aprobare Consiliului Local”. a declarat administratorul public Beko Tamas.
Pentru a consulta proiectul de buget local pe 2021, click aici, iar pentru lista de investiții propuse pe anul în curs aici.