Consiliul Delegaților Județeni s-a întrunit luni pentru a clasa candidații pentru funcțiile de senatori și deputați. Candidat pentru Senat a fost desemnat Turos Lóránd care a fost prezent și până acum în camera superioară a Parlamentului, iar pentru Camera Deputaților au fost numiți deputatul Magyar Lóránd, managerul județului și președintele executiv al UDMR Satu Mare, Nagy Szabolcs, respectiv Szőcs Péter, directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare și liderul fracțiunii consilierilor locali din cadrul UDMR Satu Mare.

udmr candidati parlamentare

Înainte de luarea deciziilor, delegații au fost salutați de Hegedűs Csilla, vicepreședinte executiv al organizației naționale a UDMR, care a felicitat organizația locală pentru rezultatele excelente obținute la alegerile locale. Potrivit afirmațiilor sale, secretul succesului a fost munca, în multe localități ale județului nefiind nevoie nici măcar de campanie electorală, deoarece ultimii patru ani au fost garanția realegerii.
Pataki Csaba, președintele UDMR la nivel județean și Kereskényi Gábor, președinte UDMR la nivel municipal, au subliniat și ei în discursurile lor de întâmpinare rezultatele bune obținute la alegerile locale, menționând însă că acum au o altă sarcină: încercarea de a obține posturi de viceprimar pentru toate comunele și orașele din județ în care populația de etnie maghiară prezintă un procent semnificativ, dar unde nu s-a reușit câștigarea primăriei.
Ședința a continuat cu prezentarea rapoartelor de activitate ale actualilor parlamentari.
În discursul său, Erdei D. István și-a luat rămas bun anunțându-și retragerea și, în același timp, pensionarea sa, după cinci mandate și douăzeci de ani de muncă la București. Acesta a menționat însă că își dorește să rămână membru activ al organizației.
Magyar Lóránd a vorbit atât despre munca din comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, cât și despre demersurile prin care a facilitat progresul fermierilor din România, respectiv al celor din județul Satu Mare.
Pe lângă activitatea comisiei, senatorul Lóránd Turos a vorbit și despre dificultățile cauzate, în primul rând, de numeroasele schimbări ale guvernelor din ultimii ani.
În prezentarea candidaților, s-a acordat o atenție majoră celor doi candidați noi. Magyar Lóránd și Turos Lóránd și-au dovedit deja abilitățile, fapt pentru care delegații au fost mult mai interesați de planurile lui Nagy Szabolcs și Szőcs Péter.
Cu o experiență de 13 ani în cadrul UDMR și 6 ani de președinție executivă, Nagy Szabolcs consideră că este un bun cunoscător al problemelor localităților din județ, fapt pentru care ar fi un reprezentant eficient al sătmărenilor la București. În calitate de deputat, Szőcs Péter își dorește să soluționeze, în primul rând, problemele transportului în comun, dar și să facă demersuri pentru asigurarea finanțării din bugetul național al instituțiilor de cultură sătmărene – Filarmonica Dinu Lipatti și Teatrul de Nord.
În urma voturilor s-a constatat că majoritatea delegaților au votat în favoarea lui Turos Lóránd, singurul candidat pentru Senat, respectiv 124 din cei 129 de delegați l-au susținut pe Magyar Lóránd. Situația s-a arătat puțin mai dificilă în cazul lui Nagy Szabolcs și Szőcs Péter: la primul tur, amândoi au obținut câte 66 de voturi, astfel lupta continuând. Cu toate că numărul delegaților a scăzut, consiliul nu și-a pierdut dreptul la decizie, încheind turul doi cu 41- 41 de voturi, decisiv fiind abia al treilea tur, unde câștigător a ieșit Nagy Szabolcs cu 42 de voturi, față de cele 40 obținute de Szőcs Péter.