Tratative pentru o alianţă românească la nivelul Consiliului Judeţean Satu Mare

După victoria candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, au fost reluate discuţiile privind formarea unei alianţe româneşti, au declarat surse avizate pentru portalul Opinie de Carei. De această dată, discuţia se poartă, în spatele uşilor închise, între reprezentanţii PNL şi ai PSD Satu Mare. Se doreşte formarea unei majorităţi româneşti în cadrul Consiliului Judeţean, astfel încât posturile de vicepreşedinţi să fie ocupate de reprezentanţii celor două partide.

consiliul-judetean

Prin această alianţă, UDMR ar fi pur şi simplu scoasă din joc. Pe lângă faptul că cei de la UDMR nu vor avea niciun cuvânt de spus în cazul numirii celor doi vicepreşedinţi, noua majoritate va putea bloca toate iniţiativele preşedintelui Pataki Csaba în viitorul mandat. Noua alianţă românească este susţinută şi de câţiva oameni de afaceri sătmăreni extrem de potenţi din punct de vedere financiar.
O încercare de a forma o asemenea alianţă a partidelor româneşti pentru a bloca UDMR în Consiliul Judeţean a avut-o deputatul Octavian Petric după alegerile locale din 2016, aflat la vremea respectivă în postura de preşedinte interimar al Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare. După ce tentativele lui Petric au fost făcute publice, UDMR a refuzat să acorde social-democraţilor un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în mandatul 2016-2020.